Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Κύβοι λαχανικών από σπίτι!

  No comments    
categories: 

Οι κύβοι του εμπορίου είναι αποτέλεσμα βιομηχανοποιημένου προϊόντος και περιέχουν συντηρητικά,πολύαλάτι,επεξεργασμένα λίπη και χημικές ουσίες.
Μπορούμε οικονομικά και με εύκολο τρόπο να φτιάξουμε τους δικούς μας υγιεινούς, σπιτικούς κύβους λαχανικών από αγνά λαχανικά.

Τους διατηρούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να τους χρησιμοποιήσουμε όταν τους χρειαστούμε σε όλα τα φαγητά μας. 


Υλικά 
Λαχανικά της προτίμησής μας (καρότο, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πράσσο)
Αρωματικά βότανα (δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός, σέλινο, άνιθος, μάραθος, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέντα)
Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους τα λαχανικά. Τα βάζουμε να βράσουν με λίγο αλάτι χοντρό σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς νερό, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν το δικό τους. Όταν μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μίξερ να γίνουν πολτός. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τα αρωματικά, τα βάζουμε και αυτά στο μίξερ και τα πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε τους δύο πολτούς και:


Για αποξηραμένους κύβους: 

Βάζουμε τον πολτό σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα, μέχρι ο πολτός να στεγνώσει τελείως, όχι μόνο εξωτερικά αλλά κυρίως εσωτερικά. Για αυτό είναι προτιμότερο η στρώση μας να μην υπερβαίνει το πάχος ενός δαχτύλου, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο πολτός θα στεγνώσει. Επίσης ανακατεύουμε που και που για μην κολλήσει στις άκρες. Εφόσον στεγνώσει, το σπάμε με τα χέρια σε μικρά κομμάτια ή στο μίξερ και το ξαναβάζουμε στο στο φούρνο για λίγο να στεγνώσει καλά. όταν κρυώσει το διατηρούμε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.
Για κύβους στην κατάψυξη: 
Γεμίζουμε με τον πολτό τις θήκες από τα παγάκια, τα τοποθετούμε στην κατάψυξη και όταν παγώσουν τα αδειάζουμε σε ένα σκεύος και τα διατηρούμε στον καταξύκτη μας.

Kύβους μόνο με αρωματικά βότανα:  
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε κύβους μόνο με αρωματικά βότανα, τα οποία ψιλοκόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή αν τα θέλουμε σε στυλ σκόνης τα αλέθουμε πολύ καλά στο μπλέντερ με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε λίγο από τα αρωματικά σε θήκες από παγάκια, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο και τα βάζουμε στην κατάξυψη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ρίχνουμε ως έχουν στο φαγητό μας. Έαν πρόκειται να τα βάλουμε στη σαλάτα μας, αφήνουμε τον κύβο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να ξεπαγώσει και τον χρησιμοποιούμε στη συνέχεια.

    Πηγή:agiameteora.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου