Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Δεκατρία Χριστουγεννιάτικα δείπνα!


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, οι πλατείες και οι γειτονιές έχουν φωτιστεί και όλοι ετοιμάζονται να βιώσουν το χαρμόσυνο πνεύμα των ημερών. Τα Χριστούγεννα είναι μια βαθιά, συγκινητική και ιδιαίτερη στιγμή για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η γέννηση του Χριστού θα γιορταστεί με πολλούς τρόπους, έθιμα σημαντικά και διαφορετικά για τους λαούς που τιμούν την παραμονή των Χριστουγέννων ή την ημέρα των Χριστουγέννων με πολλά έθιμα. Σε όλους όμως το γεύμα των Χριστουγέννων είναι κάτι το οποίο δεν λείπει από καμία κουλτούρα, χώρα ή πολιτισμό στον Χριστιανικό κόσμο. Ωστόσο, αυτά τα γεύματα διαφέρουν κατά πολύ ανάμεσα στα διάφορα μέρη του κόσμου.


13 χώρες, 13 διαφορετικές συνήθειες υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού με κοινό παρονομαστή τη θρησκεία, γιατί γευστικά δεν συναντιούνται κάποιες ούτε κατά διάνοια....

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 
Οι Βραζιλιάνοι τρώνε γαλοπούλα την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά όχι με τον παραδοσιακό στυλ της Βόρειας Αμερικής. Στη Βραζιλία όπως και στην Τουρκία, σερβίρουν τη γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και καρύδια Βραζιλίας και μια ποικιλία από τροπικά φρούτα. Η γεύση είναι γεμάτη και το άρωμα επίσης... το προτιμώ από εκείνες τις μαυροψημένες αμερικάνικες που βλέπω στις ταινίες. 


ΓΕΡΜΑΝΙΑ. 
Οι Γερμανοί συχνά σερβίρουν ένα φρουτένιο κέικ που ονομάζεται Stollen, μαζί με ζεστό κρασί που ονομάζεται Gluehwein. Το Stollen παραδοσιακά ψήνεται σε σχήμα καμπούρας (ημικύκλιο), συμβολίζοντας έτσι τις καμπούρες από τις καμήλες που μετέφεραν τους Μάγους για να δουν τον Ιησού, το οποίο είναι κέικ με Μαρζιπάν και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη.  
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. 
Στη Βουλγαρία τα πράγματα είναι πιο Βαλκανικά και πιο κοντά σε εμάς. Τα γεμιστά λαχανικά είναι το έθιμο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα οποία πολλές φορές σερβίρονται μέσα σε ζεστή σούπα, χωρίς να παραλείπουν ποτέ τους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο. Επίσης το Χριστόψωμό τους λέγεται kolednapitka και τους δίνουν διάφορα περίτεχνα σχήματα.
ΦΙΤΖΙ. 
Ας πάμε λίγο πιο εξωτικά. Στα νησιά Φίτζι οι ντόπιοι θα σας προσφέρουν να δειπνήσετε ψάρια, κοτόπουλο γεμιστό τυλιγμένα σε φύλλα μπανάνας. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε χοιρινό κρέςα που γίνεται με «Lovo», έναν υπόγειο φούρνο φτιαγμένο με βαριές πέτρες, όπως αυτός που φαίνεται στη φωτογραφία.
ΑΓΓΛΙΑ. 
Άλλοι την έχουν ακούσει, άλλοι την έχουν δοκιμάσει, όλοι όμως γνωρίζουν για το Λονδρέζικο figgy pudding, την κλασική Αγγλική πουτίγκα που στην Χριστουγεννιάτικη εκδοχή της, την ραντίζουν με μπράντι και της βάζουν φωτιά!!!
ΙΤΑΛΙΑ. 
Tο δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων στη νότια Ιταλία είναι γνωστό και ως το Γεύμα των Επτά Ψαριών, καθώς αυτή την ημέρα πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν, τρώγοντας ψάρι. Το κυρίως γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων, όμως, τους αποζημιώνει με το ψητό κρέας, τα ζυμαρικά, τα ορεκτικά και τον αφρώδη οίνο. Το πανετόνε είναι αυτό που κλείνει το χριστουγεννιάτικο γεύμα και είναι γλυκό ψωμί με σταφίδες και αρωματισμένο με λεμόνι και πορτοκάλι. Σερβίρεται σε φέτες με γλυκιά κρέμα από μασκαρπόνε και αποξηραμένα φρούτα.
ΓΑΛΛΙΑ. 
Οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ στο σχήμα κούτσουρου, το οποίο ονομάζεται 'χριστουγεννιάτικος κορμός'. Το μενού των γαλλικών ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από την τοπική μαγειρική παράδοση. Στην Αλσατία το κυρίως πιάτο είναι η ψητή χήνα, στη Βρετάνη τα γλυκίσματα με ξινή κρέμα γάλακτος, στη Βουργουνδία η γαλοπούλα με κάστανα και στο Παρίσι τα στρείδια και το πατέ χήνας.
ΚΑΝΑΔΑΣ. 
Το κλασικό έδεσμα στον Καναδά τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι τα Chicken Bones, τα οποία είναι καραμέλες κανέλας, χρωματισμένες ροζ και γεμιστές με κρέμα σοκολάτας...
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ. 
Στην Κόστα Ρίκα την τιμητική τους έχουν τα tamales γεμιστά με χοιρινό. Τα tamales είναι αποξηραμένα καλαμποκόφυλλα τυλιγμένα με διάφορες γεμίσεις, σε μικρό μέγεθος.
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ. 
Εάν σου αρέσει το ωμό ψάρι σε αποσύνθεση, μπορείς πάντα να επισκεφτείς για Χριστούγεννα τη Γροιλανδία. Εκεί τρώνε ωμά κομμάτια δέρματος και λίπους φάλαινας, τα γνωστά Mattak καθώς και τα Kiviak που είναι άψητο κρέας ενός πουλιού που ονομάζεται Auk και βρίσκεται σε αποσύνθεση. Τι να πω... να πάμε και Γροιλανδία γιατί όλα τα μέρη του κόσμου όμορφα είναι να τα επισκεφτείς, αλλά θα πάρω λίγη γαλοπούλα στο τάπερ...
ΑΙΘΙΟΠΙΑ. 
Στην Αιθιοπία οι ντόπιοι το γιορτάζουν με ένα "doro wat," που δεν είναι άλλο από ένα πεντανόστιμο στιφάδο κοτόπουλου συνοδευόμενο από πιτάκια που φυσικά τρώγεται με τα χέρια... Λένε πως έτσι είναι πιο νόστιμο. 
ΣΟΥΗΔΙΑ. 
Στη Σουηδία πριν από το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει ένα έθιμο που ονομάζεται 'βούτηγμα στην κατσαρόλα'. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. Το παραδοσιακό δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων ξεκινά με μπουφέ και ηδύποτο (akvavit). Στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, ο λιαστός μπακαλιάρος με κρεμώδη σάλτσα, οι ρέγκες, το χοιρομέρι και το χαβιάρι. Υπάρχει, βέβαια, και καλομαγειρεμένο χοιρινό κρέας.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ. 
Στην Αίγυπτο η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τις 29 του μηνός Κιαχκ του κοπτικού ημερολογίου. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά οι πιο πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες. Οι κόπτες φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, τα 'καχκ', πάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.
Πηγή:mastercook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου