Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Λικέρ Πορτοκάλι




Η λέξη liqueur προέρχεται από το λατινικό απαρέμφατο liquifacere ("υγροποιώ"). Ο όρος ηδύποτο (εκ του αρχαιοελληνικού επιθέτου ἡδύς = γλυκός) δηλώνει το οινοπνευματώδες ποτό με γλυκιά γεύση.

Τα λικέρ παρασκευάζονται συνήθως είτε με απόσταξη, είτε με έγχυση, είτε με απλή προσθήκη των αρωματικών υλών σε μείγμα οινοπνεύματος - ζάχαρης - νερού.

Τα λικέρ προέρχονται ιστορικά από τα βότανα, που χρησιμοποιούνταν παλαιόθεν για ιατρικούς σκοπούς, συνήθως ως εκχυλίσματα για την παρασκευή ιαμάτων. Χρονολογούνται από το 13ο αιώνα και πρωτοεμφανίστηκαν κυρίως στην Ιταλία, ενώ συχνά παρασκευάζονταν από μοναχούς, όπως π.χ. το γαλλικό σαρτρέζ (Chartreuse).

Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μείξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ κλπ. 
Τα απολαμβάνουμε με ένα γλυκό.


Υλικά 
(για ένα μπουκάλι)

8 πορτοκάλια
1 λίτρο τσίπουρο
2 ξυλάκια κανέλας
550 γρ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πλένετε τα πορτοκάλια και αφαιρείτε προσεκτικά τις φλούδες τους προσέχοντας να μην πλησιάσετε το άσπρο τμήμα τους που είναι πικρό.
Σε γυάλινο βάζο ρίχνετε τις φλούδες και το τσίπουρο. Κλείνετε αλλά δεν σφραγίζετε για να μπορεί το μείγμα να αναπνέει και το αφήνετε σε δροσερό μέρος για 5-6 μέρες.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 1/2 λίτρο νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και τα ξυλάκια κανέλας. Βράζετε μέχρι να γίνουν σιρόπι. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε την κανέλα.

Σουρώνετε το τσίπουρο και το ανακατεύετε με το σιρόπι. Τοποθετείτε σε γυάλινο μπουκάλι.

Πηγή:icookgreek.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου