Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο ψωμί


Στις μεγάλες γιορτές το ψωμί βάζει τα καλά του με ιδιαίτερο όνομα και είδος παρασκευής κάθε φορά, κατέχει σπουδαία θέση ανάμεσα στα εορταστικά φαγητά κι αυτό αποτελεί πραγματικά ένα κοινό στοιχείο του παραδοσιακού πολιτισμού όλων των ελληνικών τόπων.
(el.wikipedia.org)


Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακ. μαγιά1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

100 γρ. σταφίδες
50 γρ. σύκο αποξηραμένο
20 γρ. βερίκοκο
25 γρ. δαμάσκηνο
150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
500 ml γάλα χλιαρό
2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε σε βαθύ μπολ, το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά και το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το βούτυρο και τα ανακατεύετε. 

Αρχίζετε να ρίχνετε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας την ζύμη για να βραχεί και αρχίζετε το ζύμωμα. μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη λεία και ελαστική. 
Ρίχνετε τα αποξηραμένα κομμάτια καρέ και στις σταφίδες, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να απλωθούν τα υλικά ομοιόμορφα στην ζύμη.

Την σκεπάζετε και την αφήνετε για 15΄ να ξεκουραστεί. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί Νο 32 και πλάθετε την ζύμη σε καρβέλι. 

Το σκεπάζετε και το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο. Το τρυπάτε με πιρούνι εδώ και εκεί. Το αλείφετε ελαφρά με χλιαρό γάλα. 
Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα.

ΣΗΜ.: Μπορεί στο ζύμωμα να χρειαστεί επιπλέον υγρό, προσθέτετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό.

Πηγή:gastrotourismos.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου