Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Βουδαπέστη: Τα μυστικά του Δούναβη

Βουδαπέστη: Τα μυστικά του Δούναβη

Τα αξιοθέατα, οι ρομαντζάδες στον Δούναβη, οι ανακαλύψεις στους λόφους και στα Κάστρα και όλα όσα αξίζει να περιλαμβάνει ένα ταξίδι στην Βουδαπέστη για να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα!


Ο ήλιος δύει και τα παγωμένα νερά του Δούναβη αντανακλούν τις τελευταίες αχτίδες του. Οι αυτοκρατορικές γέφυρες που τον στεφανώνουν φωτίζονται, και όσο σκοτεινιάζει μοιάζουν με λαμπερά στολίδια πάνω από το ποτάμι. Από τη μία πλευρά τους η Βούδα υψώνει ήσυχη τους λόφους με τα Κάστρα της και από την άλλη η Πέστη ετοιμάζεται να σερβίρει ζεστό κρασί και ουγγρικές λιχουδιές στους περαστικούς. 

Αυτό είναι το σκηνικό που κάνει χιλιάδες ταξιδιώτες να ονειρεύονται να περάσουν Χριστούγεννα στην Βουδαπέστη και τους ερωτευμένους να αναζητούν την πρώτη ευκαιρία για ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο στα σοκάκια της. Η Βούδα και η Πέστη, ενωμένες εδώ και ενάμισι αιώνα, απλώνουν τη γοητεία τους γύρω από τις όχθες του Δούναβη σε μια πόλη-στολίδι για την ανατολική Ευρώπη που – ούσα οικονομικότερη από τις γειτόνισσές της, την Βιέννη και την Πράγα – μας προσφέρει πολλούς λόγους να την επισκεφθούμε για άλλη μια φορά. 

Μια ημέρα στη Βούδα 
Η Βούδα στις δυτικές όχθες του Δούναβη, αποτελείται από λόφους στην κορυφή των οποίων δεσπόζει το Κάστρο της πόλης. Γαλήνια, αριστοκρατική αλλά και μυστηριώδης, η περιοχή τουλόφου Gellert δεν διαθέτει μόνο γραφικά σοκάκια και μεσαιωνικά μονοπάτια, αλλά και ένα σύμπλεγμα κτιρίων που απαρτίζουν το Παλάτι της Βούδας. Εδώ βρίσκεται και ο οκτώ αιώνων ναός του Αγίου Matyas, όπου στέφονταν οι βασιλιάδες της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας και ο εντυπωσιακός Πύργος των Ψαράδων, που προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Δούναβη από τους επτά πυργίσκους του, σύμβολα των επτά φυλών των Μαγυάρων. 

Εξίσου ενδιαφέρουσα, και ακόμη πιο υποβλητική είναι η βόλτα στη βάση του λόφου, εκεί όπου ξεκινά ένας λαβύρινθος σπηλαίων. Στα σκοτεινά τους κελάρια κρύβονται εκπλήξεις, όπως η σπηλαιώδης εκκλησία μέσα στον βράχο που διαμορφώθηκε από θερμές πηγές, το σύστημα σπηλαίων που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και άλλες κοιλότητες με δίκτυα σταλαγμίτων και σπάνιων γεωλογικών σχηματισμών. Μετά τις εξερευνήσεις τους, θα ξεκουραστείτε στα στιλάτα café στην πλατεία της Παλιάς Βούδας, μια ανάσα από την Chain Bridge, την πρώτη γέφυρα που ένωσε τις δύο πόλεις τον 19ο αιώνα. 

Βόλτες στην Πέστη 
Περάστε στην απέναντι πλευρά του ποταμού, στην πεδινή Πέστη, που αποτελεί και το «μοντέρνο» κομμάτι της πόλης με τις μεγάλες πλατείες, τους πεζόδρομους και το στιλ που της χαρίζει το πάντρεμα διάφορων αρχιτεκτονικών στιλ – μπαρόκ, νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά, αρ νουβό και νέο-ρομανέσκ κτίρια συνθέτουν ένα ιδιόμορφο παζλ που ενώνεται πάνω από πολύβουους δρόμους, τουριστική κίνηση, νυχτερινή ζωή και έντονο άρωμα από την βαριά ουγγρική κουζίνα. 

Οι απαραίτητες βόλτες γίνονται στον πεζόδρομο της Vaci Utca με τα φημισμένα café και τα μικρομάγαζα, που αποτελούσε τον αγαπημένο περίπατο των ευγενών πριν από τρεις αιώνες. Στο τέλος του δρόμου θα βρεθείτε μπροστά στην μεσαιωνική πλατεία Vörösmarty, όπου στήνεται κάθε χειμώνα η πανέμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά με τους πάγκους που σερβίρουν λιχουδιές και ζεστό κρασί. 



Πιο μοντέρνα και δυναμική, η λεωφόρος Andrassy αποτελεί την βασική αρτηρία της σύγχρονης πόλης, που δεν υστερεί σε νυχτερινή ζωή, με ωραία εστιατόρια, jazz cafés και wine bars. Η Andrassy με τη σειρά της, γνωστή και ως τα «Ηλύσια Πεδία της Βουδαπέστης» περνά από μεγάλα πάρκα-ανοιχτά μουσεία, την Κρατική Όπερα και την πλατεία Oktogon, διαδρομή διάσπαρτη με ενδιαφέροντα κτίρια γεμάτα Ιστορία. Στο τέρμα της λεωφόρου, η τεράστια πλατεία των Ηρώων εντυπωσιάζει με τα συγκεντρωμένα αγάλματα και τα Μουσεία, ενώ επιφυλάσσει μια έκπληξη στο πίσω μέρος της: το γοτθικό παλάτι που στεγάζει σήμερα το Μουσείο Γεωργίας, με φόντο μια πανέμορφη λίμνη, που τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε ελκυστικό παγοδρόμιο. 



Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, ένα θαυμάσιο νεογοτθικό κτίριο που περηφανεύεται για τον τίτλο του μεγαλύτερου κοινοβουλίου της Ευρώπης. Φυσικά, το βράδυ αξίζει να διασχίσετε και κάποια από τις μεγαλόπρεπα φωτισμένες έξι γέφυρες του Δούναβη, όπως αυτή της Ελισάβετ ή των Αλυσίδων. Ολοκληρώστε την βόλτα με ένα ποτό στην «ολοζώντανη» στοά Gozsdu Courtyard στην καρδιά της πόλης ή χαλαρώστε υποκύπτοντας στην συνήθεια για την οποία φημίζεται η Βουδαπέστη: Τα σπα της, που θα τα βρείτε παντού στην πόλη να προσφέρουν υπηρεσίες θερμών λουτρών, πισίνας και σάουνας για τους επισκέπτες. 

Στα χωριά του Δούναβη 
Αν έχετε μία «κενή» ημέρα στο πρόγραμμά σας, αξίζει να γνωρίσετε την γραφική «γειτονιά» της Βουδαπέστης, τα παραδουνάβια χωριά λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Καθημερινά από την ουγγρική πρωτεύουσα ξεκινούν ημερήσιες εκδρομές μέχρι τον Άγιο Ανδρέα, χωριό των καλλιτεχνών με γραφικά σοκάκια και καλό κρασί, το Βίσσεγκραντ, ένα όμορφο αξιοθέατο στην Καμπή του Δούναβη, το Έστεργκομ, πρώτη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και την πόλη Στούροβο, αμέσως μετά την γέφυρα που στην ουσία ενώνει την Ουγγαρία με την Σλοβακία – από εδώ θα απολαύσετε συγκλονιστική θέα προς το ποτάμι. 


Πηγή:in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου