Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα Με Μαύρη Ζάχαρη

melomakarona1edited

Έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές για μελομακάρονα, όμως η συγκεκριμένη είναι από τις πιο νόστιμες. Και όποιος άλλος την έχει φτιάξει όμως, που έχει πει πως έχει γίνει η αγαπημένη του και πως δεν τη αλλάζει με καμία.
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες   ξύσμα από ένα πορτοκάλι


Υλικά 

για 30-40 κομμάτια


Για τη ζύμη 

1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
¼ φλιτζανιού κονιάκ 






1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 

½ κουτ. γλυκού σόδα 
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κανέλα 
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη 
1 φλιτζάνι νερό 



1 ξύλο κανέλας 
5 γαρίφαλα ολόκληρα 
φλούδα από ½ πορτοκάλι ή 1 στυμμένη πορτοκαλόκουπα 
1 ½ φλιτζάνι μέλι 

Για το γαρνίρισμα

½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα 


Εκτέλεση 

Χτυπάτε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου, το λάδι και τη ζάχαρη.
Ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μην παραζυμώσετε και σκληρύνει).

Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί μετά θα αναρωτιέστε γιατί βγήκαν σφιχτά τα μελομακάρονά σας. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη.

Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα κεντάτε με ένα πιρούνι και τα ψήνετε στους 180C για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ).


Στο μεταξύ βάζετε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις.

Προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το μέλι και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να ξαναπάρει βράση.
Βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.

Τα βουτάτε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζετε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζετε στο ταψί και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.

Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια. Περιχύνετε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει).


Πηγή:sweetly.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου