Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Κιμάς γαλοπούλας ρολό



Αναμφισβήτητα αποτελεί τον πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων! Η γαλοπούλα, μας τιμά με την παρουσία της στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων με τους πολλούς γευστικούς τρόπους μαγειρέματος.Οι έως τώρα έρευνες δείχνουν μια σαφή διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και του λευκού κρέατος σε ότι αφορά την επίδρασή του στο πεπτικό σύστημα.
Η κατανάλωσή της λόγω της χαμηλής συγκέντρωσής της σε υδατάνθρακες, και σε συνδυασμό πάντα με φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλει στην ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Η θρεπτική αξία της γαλοπούλας περιλαμβάνει σελήνιο, βιταμίνη Β3 ή νιασίνη, βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη, φώσφορο και ψευδάργυρο, και αν το ζώο έχει ταϊστεί από φυτά τα οποία περιείχαν ω3 λιπαρά οξέα και ήταν και σε καλή υγεία όσο ήτανε ζωντανά, τότε μπορεί να μας παρέχει και ω3 λιπαρά οξέα.


Υλικά

1200 γρ. κιμά γαλοπούλας

2 κ.σ. ξίδι
6 κ.σ. βρώμη1 αβγό
1 ασπράδι

λίγο μπαχάρι τριμμένο
6-8 πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη

Για την προετοιμασία
2 ξερά κρεμμύδια

1 σκ. σκόρδο3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. ζωμό κότας ή νερό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε 1'-2'. 
Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10' αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει .
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το ρολό καθώς και τα 2/3 από την σάλτσα ντομάτας. Κρατάμε λίγη για το τελείωμα του ρολού. 
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Το μίγμα κιμά πρέπει να είναι αφράτο, όχι σφιχτό. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ζύμωμα. Περίπου 1/3 φλ.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες στρογγυλές. Τις βάζουμε σε ταψί.
 Περιχύνουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και μετά με τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε.
Δίνουμε σχήμα ρολού στον κιμά κι ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. 
Καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. 
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί. 
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 40'. 
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ºC και ξεσκεπάζουμε το ταψί ψήνουμε για 30' επιπλέον να μαλακώσουν πατάτες και να ψηθεί μέχρι μέσα το ρολό.
Αφήνουμε να σταθεί για 5'-10' κι έπειτα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Πηγή:argiro.gr/diatrofi.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου