Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Καραμελένια γεμιστή βασιλόπιτα


Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. 
Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη» Βασιλόπιτα συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ.

Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους, με σειρές αποφλοιωμένων αμυγδάλων ή με ζάχαρη .(el.wikipedia.org)
ΥΛΙΚΑ
Για στρογγυλό ταψί 30 εκ.



Για τη ζύμη

225 γρ. βούτυρο μαργαρίνης 
1 2/3 φλ. ζάχαρη 
4 αβγά μεγάλα 
3 φλ. αλεύρι 
4 βανίλιες 
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
1 κ.σ. κονιάκ 
¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση
1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα (140 γρ.) 
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
1 κ.γ. κανέλλα 
1 κ.σ. κακάο 
¼ κ.γ. γαρύφαλλο 
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή 

6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
¼ κ.γ. κανέλλα 
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο 
¼ κ.γ. γαρύφαλλο 
6 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα 
3 κ.σ. βούτυρο μαργαρίνης
Για το γλάσο
400 γρ. πραλίνα φουντουκιού 

200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα 
½ κ.γ. κανέλλα 
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο 
½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπολ την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, το κακάο, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο, τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε.

Για την επικάλυψη:
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, τα καρύδια, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει.

Για το γλάσο:
Βάζουμε σε ένα μπολ την πραλίνα φουντουκιού με το τυρί κρέμα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο το τριμμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε.


Για το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα – ένα και το αλεύρι, με κουταλιές, εναλλάξ με το γιαούρτι.

Ρίχνουμε το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με λίγο αλεύρι, το αλάτι, τις βανίλιες και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε με κουταλιές το 1/3 από το μείγμα της ζύμης. Προσθέτουμε τη μισή γέμιση. Από πάνω απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα της ζύμης και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Προσθέτουμε το μείγμα της επικάλυψης από πάνω και πατάμε με ένα κουτάλι για να σταθεροποιηθεί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αέρα, για 50-60 λεπτά.

Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα, απλώνουμε στην επιφάνεια το γλάσο με τυρί κρέμα και πραλίνα φουντουκιού.

Πηγή:chefonair.gr/
Τασούλα Κουφοπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου