Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Φοινίκια γεμιστά




Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων.
Το μελομακάρονο στην αγγλική λέγεται "small honey cake".

Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.


Υλικά για τη ζύμη:

βούτυρο λιωμένο: 250 γρ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1.100 γρ

ελαιόλαδο: 1 ποτήρι
ζάχαρη: 150 γρ.
κρόκοι αυγών: 2
χυμό πορτοκαλιού: 1 ποτήρι
σόδα: 1 κουταλιά της σούπας




Για τη γέμιση:

καρύδια για τη γέμιση και το σερβίρισμα
γαρίφαλο σε σκόνη

κανέλα σε σκόνη


Για το σιρόπι:

μέλι: 2 ποτήρια

νερό: 2 ποτήρια

ζάχαρη: 1 ποτήρι
Εκτέλεση
Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και ξεχωριστά το βούτυρο με το λάδι. Ενσωματώνετε τα δύο μείγματα. 


Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτετε στο καινούριο μείγμα. Ρίχνετε κατόπιν λίγο - λίγο το αλεύρι στο μείγμα ανακατεύοντας και ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή ζύμη. 
Την πλάθετε σε στρογγυλά μπαλάκια και τα ανοίγετε σαν πιτάκια. Κόβετε τα φύλλα με ένα ποτήρι. 
Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Βάζετε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και τα διπλώνετε. Τοποθετείτε τα φοινίκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 180° - 200° C για 35'.


Αφήνετε τα φοινίκια να κρυώσουν. Κατόπιν ετοιμάζετε το σιρόπι και όπως είναι καυτό ρίχνετε μέσα τα κρύα μελομακάρονα. Τα σερβίρετε με καρύδια που τα πασπαλίζετε επάνω από το φοινίκι.


Πηγή:icookgreek.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου