Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό ρολό γεμιστό με δάμασκηνα


Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος αναλόγως την ποικιλία. Έχουν γλυκιά γεύση, χρώμα που ποικίλει, από πρασινοκίτρινο μέχρι ανοιχτό καφέ και μαύρο και εξαιρετικό άρωμα. Ωριμάζουν συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται με αποκλειστικό σκοπό την ξήρανση.        
Πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και C οι οποίες αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά.
Τα φρέσκα δαμάσκηνα δίνουν μόλις 75 θερμίδες/100 γρ., εφόσον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (78,7%), ενώ τα αποξηραμένα, χάνοντας το νερό τους φτάνουν στις 240 θερμίδες/ 100γρ.
Μπορείτε να απολαύσετε ένα ελαφρύ απογευματινό με 4 αποξηραμένα δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδι και ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ, συνδυάζοντας τη γλυκιά γεύση και την υψηλή θρεπτική αξία των δαμάσκηνων με την αντιοξειδωτική δράση του στιγμιαίου καφέ.
Υλικά

χοιρινό μπούτι: 1 (χωρίς κόκαλο)
δαμάσκηνα: 20 (χωρίς κουκούτσι) 
μουλιασμένα σε λίγο κρασί

κάστανα: 20 βρασμένα





κουκουνάρι: 60 γρ.
χουρμάδες: 2-3 ψιλοκομμένοι
μέλι: 2 κουταλιές της σούπας
μουστάρδα: 1 κουταλιά της σούπας

βούτυρο ή μαργαρίνη: 2 κουταλιές της σούπας
ελαιόλαδο: 1 κουταλιά της σούπας

αλάτι
πιπέρι
γούστερ σος: λίγη

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό του χοιρινού.
Απλώνετε στη σχισμή λίγο από το μέλι και τη μουστάρδα και κατόπιν το γεμίζετε με δαμάσκηνα,



κάστανα, το κουκουνάρι και τους χουρμάδες.

Δένετε το χοιρινό σε ρολό και το τοποθετείτε σε σακούλα ψησίματος αφού το βουτυρώσετε και το αλατοπιπερώσετε εξωτερικά.
Χτυπάτε σε ένα μπολ το υπόλοιπο μέλι με την υπόλοιπη μουστάρδα, το λάδι και τη γούστερ σος.
Ρίχνετε αυτό το μείγμα στη σακούλα και προσθέτετε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα που περίσσεψαν. Δένετε τη σακούλα και την τοποθετείτε σε ένα ταψί. Κάνετε 2-3 τρύπες με οδοντογλυφίδα στη σακούλα και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο 1 ώρα και 10'. 
Κατόπιν ανοίγετε προσεκτικά τη σακούλα και σερβίρετε το ρολό κομμένο σε φέτες. Το συνοδεύετε με τη σάλτσα του.
Πηγή:icookgreek.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου