Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Γκι.Να φιληθούμε, να το στολίσουμε ή να το πιούμε;


Πώς όμως κατέληξε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων; Πού γεννήθηκε η παράδοση του φιλιού;
Το διακοσμητικό φυτό "ilex aquifolius" γνωστό και με την λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο, με τους σφαιρικούς κόκκινους καρπούς, στην πραγματικότητα είναι το "ΟΥ" (houx). Το φυτό "Viscum album" ο γνωστός ιξός είναι το πραγματικό "ΓΚΙ" (gui). Τα κλαδιά αυτών των φυτών μαζί με κλαδιά κουμαριάς (Arbutus unedo) και ρούσκου (Ruscus aculeatus και Ruscus hypoglossum ) συγκαταλέγονται στα λεγόμενα γκι διακοσμητικά κλαδιά. (cover photography by Andrea Hunter)
Όλοι το ξέρουμε το συγκεκριμένο φυτό.... Άλλοι το χρησιμοποιούν για να στολίσουν τα κλαδιά του ελάτου, άλλοι πλέκουν ένα εντυπωσιακό στεφάνι για να καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην εξώπορτα. Ερωτευμένοι και άγνωστοι φιλιούνται κάτω από αυτό τις μέρες των Χριστουγέννων, το γκι. Πώς όμως κατέληξε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων; Πού γεννήθηκε η παράδοση του φιλιού; 

Αρχικά το γκι ή ο ιξός όπως ονομάζεται στα ελληνικά, όσον αφορά τις Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προέρχεται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Saturnalia. Οι βόρειοι λαοί, και κυρίως οι Άγγλοι, πιστεύουν ότι το γκι είναι το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, για αυτό άλλωστε και το επιλέγουν για να στολίσουν μ” αυτό τα σπίτια τους τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.
ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ.... Ή ΌΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις που σχετίζονται με το φιλί κάτω από τον ιξό, αυτές προέρχονται από τον ρωμαϊκό εορτασμό της Saturnalia, οπότε και οι άνθρωποι πίστευαν ότι το φιλί κάτω από το γκι προήγε τη γονιμότητα. Σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως οι Κέλτες, αναφέρεται ότι ο ιξός είχε μαγικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο του δηλητηρίου, ενώ θεωρείτο ιερό φυτό και μάλιστα χρησιμοποιείτο στις τελετές των Δρυίδων. Μία άλλη εκδοχή πιο παραμυθένια αναφέρει πως η Θεά Frigga της Σκανδιναβικής μυθολογίας συνδέεται με το γκι.

Ο Loki το μαύρο πρόβατο της οικογένειας των θεών χρησιμοποίησε ένα βέλος φτιαγμένο από γκι σκότωσε τον γιο της Frigga τον Balder. Τα στοιχεία της φύσης προσπαθούσαν για τρεις μέρες να τον επαναφέρουν χωρίς επιτυχία. Όταν τελικά τα κατάφερε η Frigga τα δάκρυα της έπεσαν στους καρπούς του γκι βάφοντας τους κόκκινους με αποτέλεσμα όποτε κάποιος πέρναγε κάτω από το γκι να τον φιλάει η Θεά από την χαρά της. 
Στην χώρα μας με την ονομασία γκι χαρακτηρίζουμε συνήθως όλα τα διακοσμητικά κλαδιά θάμνων και δέντρων που περιέχουν χρωματιστούς καρπούς και χρησιμοποιούνται στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής: Το διακοσμητικό φυτό "ilex aquifolius" γνωστό και με την λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο, με τους σφαιρικούς κόκκινους καρπούς, στην πραγματικότητα είναι το "ΟΥ" (houx). Το φυτό "Viscum album" ο γνωστός ιξός είναι το πραγματικό "ΓΚΙ" (gui). Τα κλαδιά αυτών των φυτών μαζί με κλαδιά κουμαριάς (Arbutus unedo) και ρούσκου (Ruscus aculeatus και Ruscus hypoglossum ) συγκαταλέγονται στα λεγόμενα γκι διακοσμητικά κλαδιά.
Το γκι αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου πολιτισμού και για άλλους λόγους εκτός από τους προαναφερόμενους. Ο ιξός όμως εμπεριέχει συστατικά τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο αν καταναλωθεί ωμό, ωστόσο σε μορφή αφεψήματος προσφέρει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Για παράδειγμα λειτουργεί ως φάρμακο κατά της επιληψίας, δρα σαν αγγειοδιασταλτικό (εεε, χμ, για τα φιλιά να μην μας ανέβει η πίεση)και ως υποτασικό. 

Χρησιμοποιείται για την επιληψία, τους σπασμούς και για υπέρταση, εξαιτίας της αλκαλοειδούς ουσίας της βισκίνης. Για να πέσει η αρτηριακή πίεση, αφήνετε για μερικές ημέρες 40 γραμμάρια ιξό μέσα σε ένα λίτρο λευκό κρασί, το φιλτράρετε και το πίνετε σε δοσολογία 100 γραμμάρια την ημέρα. Είναι πανάκεια για τους ίλιγγους, την επιληψία και τους όγκους. Το γκι είναι κατάλληλο για ημικρανίες, δύσπνοια, λόξυγγα, άγχος, καρδιακές διαταραχές, κρίσεις άσθματος, λαχάνιασμα, αυξημένο σφυγμό, στιγμιαίες εξάψεις και διαταραχές εμμηνόπαυσης και την υστερία. 

Το φυτό αυτό, επίσης, χρησιμοποιείται για την αρτηριοσκλήρωση, τη φυματίωση, την παρακράτηση ούρων, την ουρική αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, τη λιθίαση και τους πόνους των νεφρών. Έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τη βαλεριάνα και συνδυάζεται με αυτή, ιδίως στην επιληψία. Είναι διουρητικό σε νεφρίτιδες, ουραιμία και την λευκωματουρία που συνοδεύει την ψαμμίαση. Διαλύει αποστήματα και όγκους.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το γκi 

• Παίρνουμε 150 γραμμάρια φρέσκα φύλλα και βλαστάρια γκι, τα κοπανάμε στο γουδί ή τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε δύο λίτρα βραστό νερό, για 12 ώρες. Πίνουμε ένα κουταλάκι τη μέρα.
• Έγχυμα ή αφέψημα φύλλων και βλασταριών για κομπρέσες σε ρευματισμούς και νευρίτιδα. Μισή χούφτα φύλλα σε ένα λίτρο
• Βάζουμε 30 γραμμάρια γκι σε κάθε λίτρο άσπρο κρασί (όχι ρετσίνα) και ύστερα από 10 ημέρες μπορούμε να πίνουμε από ένα κρασοπότηρο τη μέρα (αν δεν μας πειράζουν τα οινοπνευματώδη, βέβαια).
• Βάζουμε 60 γραμμάρια κοπανισμένο φυτό σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνουμε μια κουταλιά της σούπας, μερικές φορές τη μέρα.
• Γκι περιέχουν αρκετά γαληνικά φαρμακοσκευάσματα που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός.
• Για την επιληψία και τις νευρικές παθήσεις μπορούμε να ξεράνουμε γκι να το κάνουμε σκόνη και να παίρνουμε μια δόση 30 κόκκων κάθε 6 ώρες. Παρενέργειες: Το γκι σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. Προκαλεί χάσιμο των αισθήσεων και προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Γι΄αυτό επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε μόνο τα πράσινα μέρη του (βλαστάρια, φύλλα) και μόνο με τις δόσεις που περιγράφουμε.
Πηγή:mastercook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου