Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Ρύζι Χριστουγέννων με κάστανα

Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας:

Στη χώρα μας η καλλιέργεια του αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά επαρκεί και για εξαγωγή.

Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. 

Είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργία και σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένιο που είναι αιτία της ασθένειας κοιλιοκάκης και για αυτό χρησιμοποιείται και ως πρώτο δημητριακό των μωρών.
Δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη, ούτε νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, η ποικιλία κόκκινου ρυζιού αν καταναλώνεται συχνά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.


Υλικά



Βούτυρο - 200 γρ
Κιμάς χοιρινός - 1 κιλό
Κουκουνάρια - 200 γρ.
Σταφίδες - 100 γρ.


Ανιθο - 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
Λευκό κρασί - 1/2 φλυτζάνι
Ρύζι κίτρινο - 500 γρ.
Αλάτι - 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού














Πιπέρι - 1 κουταλάκι γλυκού
Κανέλα - 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Κύβος κότας - 1 λιωμένο σε νερό
Κάστανα - 200 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα

Εκτέλεση
Αυτό το ρύζι τα έχει όλα και θα το λατρέψετε!
Έχουμε χαράξει τα κάστανα και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό για 10 λεπτά περίπου και μόλις είναι έτοιμα τα καθαρίζουμε. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε να κάψουν 100 γρ από το βούτυρο, προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το μισό ματσάκι από τον άνιθο που έχουμε ψιλοκόψει. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι, το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και τον κύβο λιωμένο σε νερό (1 ποτήρι νερού περίπου). Χαμηλώνουμε την φωτιά. Μόλις πάρει 2 βράσεις προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα που τα έχουμε κόψει σε μικρά τεμάχια. Ανακατεύουμε και παρακολουθούμε το φαγητό να μην μείνει χωρίς ζωμό. Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να βράσει .
Βγάζουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μια φόρμα στρογγυλή από κέικ με τρύπα στην μέση , το πατάμε με ένα κουτάλι να στρώσει καλά. Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα στρογγυλή , στολίζουμε με τον υπόλοιπο άνιθο και σερβίρουμε.
Πηγή:clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου