Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τα αγαπημένα cupcakes. Τι ξέρεις γι΄αυτά;


Τα καπ κέικ (cupcake) είναι μικρό κέικ σε μέγεθος για να καταναλωθεί από ένα άτομο, το οποίο μπορεί να διακοσμημένο με γλάσσο κ.ά.
Η πρώτη αναφορά του καπ κέικ μπορεί να εντοπιστεί στο 1796, όταν μία συνταγή στο βιβλίο της Αμέλια Σίμονς Αμερικάνικη Μαγειρική, αναφέρεται σε "Ένα κέικ που ψήνεται σε μικρές κούπες". .
Η πρώτη αναφορά του όρου cupcake (κάπ κέικ) υπήρξε στο "75 Συνταγές για Γλυκά, Κέικ και Γλυκίσματα" του 1828 στο Βιβλίο Συνταγών της Ελίζας Λέσλι.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρξαν 2 διαφορετικές χρήσεις της ονομασίας, το cup cake (καπ κέικ) και το cupcake (κάπκέικ). Σε προηγούμενους αιώνες, πριν κυκλοφορήσει ευρέως το ταψί για μάφιν, τα κέικ συχνά ψηνόντουσαν σε μεμονωμένα φλιτζάνια του τσαγιού, σε ρέμεκινς ή σε φόρμες και πήραν το όνομα από τα cups (φλιτζάνια) που ψήθηκαν μέσα. 
Αυτή η χρήση των φλιτζανιών και των μεμονωμένων φορμών καθόρισαν και το όνομα που έχει παραμείνει το ίδιο έως και σήμερα, και ορίζει το όνομα “cupcake” (κάπκέικ) να δίδεται σε κάθε μικρό κέικ που είναι στο μέγεθος ενός φλιτζανιού του τσαγιού.
Εν τω μεταξύ τα Αγγλικά fairy cakes (κέικ της νεράιδας) δεν έχουν πολλά μεγέθη και διαφέρουν από τα Αμερικάνικα cupcakes (κάπκέικς), διότι είναι παραδοσιακά μικρότερα και σπανίως ολοκληρώνονται με περίτεχνο γλάσσο.

Το άλλο είδος "cup cake" (κάπ κέικ), αναφέρεται στα κέικ των οποίων τα υλικά είναι μετρημένα χρησιμοποιώντας μια κούπα, αντί για ζύγισμα. 
Οι συνταγές των οποίων τα υλικά μετρούνται με κούπα, μπορούν επίσης να ψηθούν και σε κούπες, ωστόσο χρησιμοποιούνταν για να ψήνουν τούρτες σε ορόφους με στρώσεις ή για το κέικ ταψιού (καρβέλι).
 Στα επόμενα χρόνια όταν η χρήση της ογκομετρικής μέτρησης (με κούπες) καθιερώθηκε ευρέως στις σπιτικές συνταγές, αυτές οι συνταγές έγιναν γνωστές ως 1234 cakes (1234 κέικ) ή quarter cakes (κέικ του τετάρτου), ονομάστηκαν έτσι γιατί τα υλικά τους ήταν : μία κούπα βούτυρο, δύο κούπες ζάχαρη, τρεις κούπες αλεύρι και τέσσερα αυγά.
 Ήταν απλά κίτρινα κέικ κάπως λιγότερο πλούσιο και λιγότερο δαπανηρό απ’ ότι το κέικ λιβρών (pound cake), διότι χρησιμοποιούσε τη μισή ποσότητα βουτύρου και αυγών σε σύγκριση με το κέικ λιβρών (pound cake). 
Οι ονομασίες αυτών των δύο μεγάλων κατηγοριών κέικ, είχαν σκοπό να σηματοδοτήσουν τις δύο διαφορετικές μεθόδους κατασκευής: το "cup cake" (κάπ κέικ), χρησιμοποιούσε την ογκομετρική μέτρηση (κούπες), ενώ το "pound cake" (κέικ λιβρών) χρησιμοποιούσε το ζύγισμα.
Πηγή:el.wikipedia.org




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου