Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ζεστό κόκκινο κρασί των Χριστουγέννων (Mulled wine)


Mulled wine σημαίνει ζεστό κρασί το οποίο φτιάχνεται από κόκκινο ξηρό κρασί, μηλίτη και για εκείνους που δεν θέλουν αλκοόλ υπάρχει και η εκδοχή με χυμό μήλου, προσθέτοντας ζάχαρη ή μέλι, φλούδες εσπεριδοειδών και μπαχαρικά. Κάποιοι λένε ότι η ιστορία του αρχίζει από την Ρώμη τον1ο αιώνα .
Οι λεγεωνάριοι καθώς κατακτούσαν την Ευρώπη έφεραν την καλλιέργεια αμπελιών, το κρασί και τις συνταγές τους.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ιστορία ξεκινάει από τους Αρχαίους Έλληνες. Λένε ότι το πρώτο ζεστό κρασί ήταν το Ιπποκράτειο ποτό όπως ονομάστηκε από τον εφευρέτη του, επιστήμονα και πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη. Το χρησιμοποιούσε για τονωτικό είτε κόκκινο είτε λευκό και όχι αποκλειστικά ζεστό αλλά με μέλι και καρυκεύματα.


Το ζεστό κρασί έχει γίνει δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη ειδικά τους χειμερινούς μήνες . Το πιο γνωστό είναι της Αγγλίας ως Mulled Wine ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Όμως η κάθε χώρα έχει την εκδοχή της και έχει δώσει διαφορετικά ονόματα για το ζεστό κρασί. Μερικά από τα ονόματα είναι:  glögg (Σουηδία), Vin Chaud (Γαλλία),  Glühwein (Γερμανία), vin chaud(Γαλλία), greyano vino(Βουλγαρία), candola (Χιλή), svařené víno(Τσεχία), Sıcak Şarap(Τουρκία)

ΥΛΙΚΑ

1lt κόκκινο ξηρό κρασί 
5 κ.σ. μέλι ½ κ.γ. κανέλα 
¼ κ.γ. γαρύφαλλο 
¼ κ.γ. κάρδαμο 
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο 
Φλούδα από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι. (προσοχή όχι το άσπρο του γιατί πικρίζει).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15 με 20 λεπτά να σιγοβράσουν (όχι να βράσουν). Προσαρμόζουμε τα μπαρχαρικά ανάλογα με τα γούστα μας. Σουρώνουμε το κρασί και το σερβίρουμε ζεστό.


Πηγή:mastercook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου