Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Tο ιδανικό κέικ


Το φούσκωμα ενός κέικ εξαρτάται από το είδος του κέικ που φτιάχνετε και όταν λέμε είδος αναφερόμαστε στην υφή που θα έχει το τελικό αποτέλεσμα.
 Γενικά τα κέικ μπορούμε να πούμε πως χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες.
 Τα κέικ βουτύρου, που φουσκώνουν λόγω του μπέικιν πάουντερ ή της μαγειρικής σόδας που προσθέτουμε και τα κέικ που έχουν τα σπογγώδη κέικ που φουσκώνουν από τον αέρα που συγκρατείται όταν χτυπάμε τα αβγά.
*Γενικά, σε όλα τα κέικ κοσκινίζουμε το αλεύρι πριν τη χρήση.
Στα κέικ βουτύρου: 
Το βούτυρο που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό και όχι παγωμένο. 
Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. 
Επιλέγουμε το σωστό σκεύος για το κέικ μας, αυτό που προτείνεται στη συνταγή.. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθίσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό ταψί και χύνεται μέσα στο φούρνο, ή ακόμα χειρότερα μένει στο κέντρο του άψητο ενώ η επιφάνειά του σχεδόν καίγεται.
Για τα κέικ βουτύρου: 
Χρησιμοποιήστε ταψιά που δεν κολλάνε. Λαδώνετε και αλευρώνετε το ταψί πριν τη χρήση του. 
Στα κέικ με τη σπογγώδη υφή:
Αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο είναι ο χρόνος που θα χτυπηθούν τα αβγά. Όσο πιο πολύ αφρίσουν, σημαίνει πως τόσο περισσότερος αέρας έχει συγκρατηθεί στο μίγμα, όπου και το αποτέλεσμα θα είναι πιο αφράτο. Μην ξεπερνάμε ποτέ όμως το χρόνο χτυπήματος των αβγών από αυτό που αναφέρεται στη συνταγή, γιατί το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό.
 *Ανακατεύουμε τα αβγά με τα υπόλοιπα υλικά με απαλές κινήσεις.
Για αυτού του είδους κέικ, χρησιμοποιούμε το ταψί που είναι γνωστό σε όλους σαν "φόρμα για κέικ", αυτό με την τρύπα στο κέντρο. Η τρύπα αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία ζεστού αέρα κατά το ψήσιμο. Επίσης, βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα πρέπει να λαδώνετε τη φόρμα του κέικ. Αυτό γιατί το κέικ πρέπει να κολλήσει στις πλευρές της φόρμας κατά το φούσκωμα και έτσι να φουσκώνει καλύτερα.
*Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτα 15 λετπά που ψήνεται το κέικ.
Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.
Θα είστε σίγουροι ότι το κέικ βουτύρου σας είναι έτοιμο αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέικ τότε είναι έτοιμο.
 Βγάζουμε από το φούρνο το κέικ και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει πριν να το γλασάρουμε, αν αυτό μας δίνεται στη συνταγή.
Πηγή:mastercook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου