Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Κέικ χωρίς αυγά & βούτυρο (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)


Το κέικ είναι από τα γλυκά με πολύ μεγάλη ιστορία. Τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Δεν τα συναντάμε στην Ασία, εκτός από κάποιες περιοχές με δυτικές επιρροές, αλλά κι εκεί σε περιορισμένη κλίμακα.
(freshbakery.gr)

Εύκολο, ελαφρύ και νηστίσιμο, αυτό το κέικ θα σας ενθουσιάσει!


Υλικά


1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
1 + ½ κουτ. σούπας ξίδι
1 + ½ κουτ. σούπας κονιάκ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα
1 φλ. νερό
1/2 φλ. κακάο 
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.γ.μπέκιν πάουντερ
250 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε μπωλ βάζουμε ζάχαρη, λάδι,  ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπωλ με τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας. 
Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10’, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Πηγή:argiro.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου