Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εαν ντρέπεστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό


Η παράνοια της ομιλίας μπροστά σε κοινό

Η ομιλία μπροστά σε κοινό, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μια παρουσίαση στη δουλειά ή για έναν λόγο σε κάποιον γάμα μπορεί να διαλύσει από το τρακ και τον άνθρωπο με την πιο γερή αυτοπεποίθηση. Ίσως νιώθετε εκτεθειμένοι και ο φόβος σας θα εκδηλωθεί με σκοτεινές υποθέσεις για τις προθέσεις του κοινού: Αυτός ο βλάκας με το καρό πουκάμισο περιμένει ότι θα πέσω από τη σκηνή και Φυσικά, όλα αυτά είναι ανοησίες, αλλά όταν είστε σε αυτή την ψυχική κατάσταση δεν είναι εύκολο να τα αποδιώξετε.

Όταν μιλάτε μπροστά σε κοινό, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε:

-Όλοι θέλουν να τα πάτε καλά. Κανένας δεν θα σας βάλει τρικλοποδιά για να αποτύχετε. Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές είναι λογικοί και όλοι θα δικαιολογήσουν τη νευρικότητα σας.- Χωρίς παρεξήγηση, κανένας δεν θα προσέξει ιδιαίτερα την εμφάνιση σας. Ο κόσμος θέλει να ακούσει αυτά που έχετε να πείτε. Κανείς δεν θέλει να βαρεθεί, οπότε δεν πρόκειται να αναλύσει πώς έχετε χτενι­σμένα τα μαλλιά σας, αλλά θα σας ακούσει.

Τι πειράζει αν κάνετε κάποιο λάθος; Την προηγούμενη φορά που ακούσατε κάποιον λόγο σκεφτήκατε για πολλή ώρα τη στιγμή που ο ομιλητής μπερδεύτηκε σε μια λέξη ή απλώς την ξεχάσατε;


Καλός ομιλητής γίνεται κάποιος με πολλή εξάσκηση και προετοιμασία. Μάθετε αυτά που θα πείτε απέξω κι ανακατωτά, έτσι ώστε να νιώθετε πολύ άνετα με το υλικό που έχετε να μεταδώσετε. Χρειάζεται, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί να μην προετοιμαστείτε υπερβολικά, γιατί θα ακούγεστε σαν ρομπότ - ένα ρομπότ που δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να προσαρμόσει την ομιλία του για να ταιριάξει με το ακροατήριο.


Η μάχη με τον φόβο της ομιλίας μπροστά σε κοινό

Ανεξάρτητα από το αν μιλάτε μπροστά σε ένα άτομο ή σε χίλια, φροντί­στε να μιλάτε αργά, καθαρά και οργανωμένα για να κρατήσετε το ακροατήριο σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι η εξάσκηση. Αρχίστε να μιλάτε σε ομαδικές συζητήσεις για να ξεπεράσετε τον φόβο ότι θα τα μπερδέψετε. Όσο περισσότερο εξασκείστε στο να μιλάτε μπροστά σε κόσμο τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείτε ότι και να σκοντάψετε σε κάποια λέξη πού και πού δεν έχει καμία σημασία.
Φλυαρήστε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεπεράσετε τον φόβο να μιλάτε μπροστά σε κοινό ή σε κοινωνικές περιστάσεις είναι να αποκτήσετε τη συνήθεια να μιλάτε σε ξένους.

Για την επόμενη εβδομάδα αρχίστε να φλυαρείτε.
Αρχίστε σιγά σιγά. Πείτε κάθε μέρα μια «καλημέρα» ή ένα «γεια» σε κάποιον, είτε ξένο είτε γνωστό σας. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: ένα παιδί μέσα σε ένα κατάστημα, ο οδηγός του λεωφορείου, ο ταχυδρόμος ή ο γείτονάς σας. Απλώς καλημερίστε τους χαμογελώντας. Μην ανησυχείτε εάν σας ανταποδώσουν τον χαιρετισμό ή όχι και μην το πολυσκέφτεστε, απλώς αποκτήστε τη συνήθεια να το κάνετε.
Όταν νιώσετε άνετα με αυτό, επεκτείνετε την «καλημέρα» σας σε δύο άτομα αλλά συμπληρώστε και κάτι ακόμα: «Καλημέρα. Τι κάνετε;». Θα εκπλαγείτε από το πόσο ενθουσιασμένος θα είναι ο κόσμος που κάποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτούς.
Απόσπασμα από το Μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

πηγη:boro.gr0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου