Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τάρτα με κοτόπουλο και μανιτάρια

  No comments    
categories: 

Αν και από την άποψη των υλικών η τάρτα είναι όπως και η πίτα, η διαφορά στην εμφάνιση –είναι ανοιχτή από πάνω και επομένως φαίνονται οι γαρνιτούρες της- την κάνει πιο λουσάτη και πιο κατάλληλη για ένα τραπέζι που θέλουμε, ίσως, να μοιραστούμε με φίλους. 

Σοβαρά πλεονέκτηματά της είναι ότι χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος σε σχέση με μια πίτα και το γεγονός ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι εντυπωσιακό σε χρόνο ρεκόρ, ακόμα και για λίγους ανθρώπους, αφού υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επιλέξουμε ταρτάκια αντί για μια ολόκληρη τάρτα και διαφορετικές γεμίσεις, με βάση την ίδια ζύμη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τάρτα

Η ετοιμασία της ζύμης από εμάς τους ίδιους δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Στην περίπτωση της τάρτας, το άνοιγμα το φύλλου (που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της πίτας) αντικαθίσταται από τη ζύμη, που απλώνουμε μέσα στην ταρτιέρα, πιέζοντας απλώς με το χέρι μας. Παρ΄ όλα αυτά, μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε το χειροποίητο μέρος (τη ζύμη, δηλαδή) αγοράζοντας έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή χωριάτικο ή ακόμα καλύτερα, φύλλο κουρού –είναι αυτό που κατά την άποψή μας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Τις τάρτες με ζύμη τις ψήνουμε για λίγα λεπτά άδειες πρώτα ή τις ψήνουμε μαζί με τη γέμιση. Για να τις ψήσουμε άδειες, τρυπάμε τη ζύμη πολλές φορές με ένα πιρούνι στον πάτο και στα πλαϊνά, βάζουμε από πάνω μια λαδόκολλα και τις γεμίζουμε με ρεβίθια ή τους ειδικούς βόλους. Αυτό το κάνουμε για να μην φουσκώσει η ζύμη και να μείνει επίπεδη. Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε ψημένη την τάρτα όταν η γέμιση περιέχει ντελικάτα υλικά όπως ψαρικά ή θαλασσινά, που σκληραίνουν με το πολύ ψήσιμο.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τάρτα  αλμυρη

Όταν τις ψήνουμε γεμάτες, σκεπάζουμε το γύρω –γύρω με αλουμινόχαρτο για να μη αρπάξει. Γενικά, για πιο καλά αποτελέσματα, η γέμιση πρέπει να είναι έτοιμη σε ένα ποσοστό 90% πριν τη βάλουμε μέσα στην τάρτα αν πρόκειται να την ψήσουμε, έτσι ώστε η ζύμη, να μείνει για λίγο στο φούρνο και να παραμείνει τραγανή αφού ούτε θα παραψηθεί ούτε θα μουσκέψει από τα υγρά της γέμισης.(athinorama.gr)

Μια υπέροχη τάρτα με κοτόπουλο και μανιτάρια. Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο, που μπορείτε να το απολαύσετε σαν ορεκτικό, ή συνοδευτικό ή ακόμα και σαν ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.
Αποτέλεσμα εικόνας για φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτεςΑποτέλεσμα εικόνας για φιλέτο στήθος κοτόπουλου,

Υλικά συνταγής


1 φύλλο ζύμης για τάρτα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε μικρά, κομμάτια
150 γρ. καπνιστό φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές φέτες και ψιλοκομμένο
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο
80 ml λευκό κρασί
1 ζωμό κότας “Σπιτικός”
500 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κορν φλάουρ
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
500 τυρί ένταμ, τριμμένο
αλάτι πιπέρι


Αποτέλεσμα εικόνας για κρεμμύδι ξερό,Αποτέλεσμα εικόνας για κρεμμύδι ξερό,

Εκτέλεση συνταγής
Λαδώνετε μια ταρτιέρα και στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της το φύλλο ζύμης τάρτας. Κόβετε με ένα μαχαίρι τη περίσσια ζύμη που εξέχει περιμετρικά πάνω από τα τοιχώματα. Τρυπάτε, με ένα πιρούνι, το φύλλο στη βάση σε αρκετά σημεία, για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.



Σε μεγάλο, βαθύ, τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, τα κομματάκια κοτόπουλου μαζί με τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν χρώμα. Τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και τα κομματάκια καπνιστού φιλέτου και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1/2 λ ακόμα.

Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε το σπιτικό ζωμό κότας και ανακατεύετε απαλά για 1-2 λ. Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας διαρκώς για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, προσθέτετε το κορν φλάουερ διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό. Ανακατεύετε, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε και τα 3/4 του τριμμένου τυριού και τα αναμιγνύετε καλά. Μόλις μισοκρυώσει το μείγμα κοτόπουλου-μανιταριών, το ρίχνετε μέσα στο μπολ με το μείγμα αυγών τυριών και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν ομοιόμορφα.

Στρώνετε τη γέμιση στη ταρτιέρα πάνω από το φύλλο ζύμης, ισιώνετε την επιφάνεια, τη πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/3 της ποσότητας τριμμένου ένταμ και τη ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της .Τη σερβίρετε ζεστή.

πηγη:sintayes.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου