Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

H γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο


Το νησί της Λέσβου είναι λίγο διαφορετικό από πολλά άλλα νησιά στην χώρα, για έναν απλό λόγο. Μπορεί να σε πείσει ότι δεν είναι νησί, λόγω της πολυμορφικότητάς του. Μια από τις ιδιαιτερότητες είναι τα δεκάδες χωριά γεμάτα χρώμα, πέτρα και παράδοση.

Ένα απ' αυτά είναι η Αγιάσος, στους πρόποδες του Όλυμπου. Ένα χωριό με 2.500 κατοίκους, χαμηλές θερμοκρασίες και ακηλίδωτο φυσικό περιβάλλον. Τον Δεκαπενταύγουστο όλο το νησί γιορτάζει την Παναγία της και τις αρχές του Νοέμβρη οι Αγιασώτες γιορτάζουν την φύση τους! Η γιορτή του κάστανου γίνεται παραπάνω από μια δεκαετία και είναι φόρος τιμής στο νόστιμο καρπό που θυμίζει σε όλους ζέστη, φθινόπωρο και τζάκι. Πρώτα περίπατο στον Καστανιώνα! Μια πολύχρωμη προστατευόμενη δασική περιοχή πάνω από το χωριό και μετά καζάνια στα πλακόστρωτα, κάστανα για όλους, πολύ ούζο και καθαρός αέρας.


Υ.Γ.: Όταν πάτε στην Αγιάσο, πιείτε καϊνάρι. Έναν συνδυασμό κανέλας, τριαντάφυλλου και πολλών άλλων βοτάνων με βαθύ κόκκινο χρώμα. Και φάτε βασιλόπιτα, την τοπική specialite με πολύ ιδιαίτερη γεύση αλμυρογλυκού. Μυζήθρα και κεφαλοτύρι, μπαχάρια, αλεύρι είναι μερικά από τα μυστικά. Μην την δοκιμάσετε μετά από μισή σακούλα κάστανα!πηγη:lifo.gr/Φωτογραφίες: Όλγα Σαλιαμπούκου, Κώστας Σταματέλλης


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου