Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Σπιτικό ψωμί του τοστ

  No comments    
categories: 


Φτιάξτε μόνοι σας υπέροχο ψωμί του τοστ!!!! 

Υγιεινή συνταγή γιατί γίνεται με ελαιόλαδο χωρίς κανένα συντηρητικό. Τρομερά εύκολη και γρήγορη, μπορεί να γίνει χωρίς καν μίξερ.

Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα τυλιγμένο καλά με μεμβράνη ή στη κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες.

Υλικά

475 γρ. νερό
135 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρ. μαγιά ξερή
60 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3-4 κ.σ. έξτρα ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας μας

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το προσθέτουμε σιγά σιγά. Στο μίξερ με το γάντζο ή στο χέρι ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και μαλακό ζυμάρι. Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή και αν δεν ξεκολάει από τα τοιχώματα του μίξερ προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά αλεύρι και το χτυπάμε 2 λεπτά ακόμα.

Βάζουμε τη ζύμη κατευθείαν από το μίξερ όσο ακόμα μπορούμε να το πιάσουμε στην λαδωμένη φόρμα. Τυλίγουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και όταν η ζύμη φτάσει στο επίπεδο της πετσέτας την αφαιρούμε και βάζουμε τη φόρμα κατευθείαν στο φούρνο.


Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φόρμα του κέικ και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Καλό είναι να το βάλουμε έπειτα στο ψυγείο και να το διατηρούμε εκεί για να μπορεί και να κόβεται πιο εύκολα.

Προσοχή

-Το μόνο στο οποίο πρέπει να δώσουμε βάση είναι η φόρμα που θα το ψήσουμε.
-Χρειαζόμαστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 10Χ30 εκ. Αν έχετε κάποια λίγο μεγαλύτερη είναι μια χαρά αλλά αν η φόρμα σας είναι μικρότερη τότε μπορεί να ξεχειλίσει η ζύμη.
-Στην περίπτωση αυτή, να μοιράσετε τη ζύμη στα δύο και να κάνετε δυο μικρότερα ψωμιά αντί για ένα μεγάλο.
-Θέλει καλό ζύμωμα... η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική! Επειδή όλα τα αλεύρια δεν είναι ίδια πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί άνετα να πάρει μέχρι και 50-60 γρ. αλεύρι παραπάνω...Πιο καλό αποτέλεσμα έχετε με αλεύρι δυνατό δηλαδή σκληρό...ή μπορείτε να βάλετε μείγμα για όλες τις χρήσεις με σκληρό. Προσοχή όμως στην ποσότητα...

πηγη:akispetretzikis.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου