Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Μπουγάτσα σοκολάτας (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)



Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη , που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους


Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας είναι στο δίπλωμα του φύλλου κατά την παρασκευή της και στον τρόπο σερβιρίσματος. Στην Β. Ελλάδα πουλιέται με το κιλό (μία μερίδα ισοδυναμεί με 160 γραμμάρια και πριν το σερβίρισμα το προϊόν ζυγίζεται) ενώ στην Ν. Ελλάδα με το κομμάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή στην Ν. Ελλάδα το κλείσιμο της γέμισης στο φύλλο γίνεται σε μορφή φακέλου και κόβεται στη μέση κατα το σερβίρισμα, ενώ στη Βόρεια το φύλλο είναι μεγαλύτερου μεγέθους καθώς και η γέμιση, οπότε πουλιέται με το κιλό κατά το σερβίρισμα.


Μπουγάτσα σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Με δύο φύλλα σφολιάτας και λίγα υλικά, φτιάξε την πιο εύκολη, νόστιμη και αφράτη μπουγάτσα σοκολάτας!

Υλικά
2 φύλλα σφολιάτα του χεριού σας της alfa
λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σερβίρισμα
λιωμένη σοκολάτα
ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα σοκολάτας
750 γραμ. γάλα (φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου)
1 μπαστουνάκι βανίλια (σχισμένο κατά μήκος)
40 γραμ. κακάο άγλυκο
50 γραμ. βούτυρο
80 γραμ. ζάχαρη
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γραμ. κουβερτούρα σε κομματάκια
150 γραμ. σοκολάτα γάλακτος ή πραλίνα σε κομματάκια

Εκτέλεση

Ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα για να φτιάξεις την πιο τραγανή και αφράτη μπουγάτσα σοκολάτας!
Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα για την μπουγάτσα σοκολάτας

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σχισμένη βανίλια και το αλάτι, να ζεσταθούν, σε μέτρια φωτιά. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Κρυώνουμε την κρέμα της μπουγάτσας

Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει η κρέμα χλιαρή. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τα προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας με σύρμα την κρέμα. Τη βάζουμε σε μπολ. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Γεμίζουμε τη μπουγάτσα σοκολάτας

Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα το ένα φύλλο σφολιάτας. Αν θέλουμε αντί για βούτυρο στο ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε την κρύα πλέον κρέμα σοκολάτας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά της σφολιάτας ένα κενό 2 εκατοστών. Με τα δάχτυλα ή με πινέλο βρέχουμε το κενό περιμετρικά του φύλλου με νερό. Μπήγουμε κομμάτια σοκολάτας γάλακτος μέσα στην κρέμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να ενωθούν το πάνω με το κάτω φύλλο και να κολλησουν μεταξύ τους καλά. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, αφού πρώτα ραντίσουμε με λίγο νερό για να κολλήσει πάνω η άχνη. Κάνουμε μερικά τσιμπήματα στην επιφάνεια, ώστε να αναπνέει και να φεύγει η υγρασία της γέμισης.

Ψήνουμε τη μπουγάτσα

Ψήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για να φουσκώσει γρήγορα η μπουγάτσα, να πάρει όγκο και να χωρίσει σε πολλές στρώσεις η σφολιάτα. Έτσι θα γίνει πολύ τραγανή. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η επιφάνεια. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τη μπουγάτσα σοκολάτας, ραντίζουμε με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

*Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

πηγη:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου