Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Πως ο κινηματογράφος λάτρεψε τη μαγειρική!


Tο σινεμά είναι πάντα εδώ είτε για να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα είτε για να εξάπτει την φαντασία μας και να μας πηγαίνει σε άλλους κόσμους.

Δεν είναι λίγες οι ταινίες, που μας ταξίδεψαν στον υπέροχο κόσμο της μαγειρικής, «παντρεύοντας» τον ρεαλισμό με την φαντασία, και στέλνοντάς μας κατευθείαν στην κουζίνα!


Όταν μιλάμε για τον συνδυασμό σινεμά και μαγειρικής, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω την μελαγχολική «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, που προβλήθηκε το 2003. Μια ταινία, που δένει όμορφα την μαγειρική με την αφήγηση και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Πρόκειται για την ζωή του Φάνη, με φόντο πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, που έμελλαν να αλλάξουν την ιστορία των Ελλήνων.

Η «Πολίτικη Κουζίνα» χρησιμοποιεί την μαγεία μιας υπέροχης μουσικής και την ομορφιά της Πόλης, δημιουργώντας γλυκόπικρες αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και συγκίνηση στους νεότερους. Γεμάτη γεύσεις και αρώματα, που «ντύνουν» μοναδικά την ιστορία της ταινίας και την παράδοση της Κωνσταντινούπολης, μια παράδοση, που συνδέεται βαθιά με την κουζίνα της Πόλης της.


Έχετε εμπνευστεί ποτέ από μια μαγείρισσα τόσο, ώστε να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε την ζωή σας; Στην ταινία του 2009 «Τζούλι και Τζούλια», μια νέα συγγραφέας, η Τζούλι Πάουελ ζει στο 2002 και αποφασίζει να μαγειρέψει όλες τις συνταγές από το βιβλίο της Τζούλια Τσάιλντ, μιας εξαιρετικής μαγείρισσας, που ξεχώρισε το 1950, όταν φοίτησε σε σχολή μαγειρικής στην Γαλλία. Η Τζούλι καταγράφει την πρόοδό της μέσα από ένα blog και κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Πηγαινοφέρνοντας μας, από το 2002 στο 1950, η σκηνοθέτης της ταινίας Νόρα Έφρον, μας παρουσιάζει τις αληθινές ιστορίες δύο γυναικών, με διαφορετικές προσωπικότητες, που ήρθαν αντιμέτωπες με δυσκολίες όχι και τόσο διαφορετικές, μέχρι να καταφέρουν να κάνουν αυτό που ονειρεύονται. Μια ταινία που την λες και μάθημα μαγειρικής.


Το 2007, κυκλοφορεί η ταινία «Έχετε κάνει κράτηση;» και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η Κέιτ είναι μια τελειομανής και αυστηρή σεφ, «αρχηγός» της κουζίνας σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Μανχάταν. Οι προτεραιότητες, όμως, στη ζωή της αλλάζουν, όταν χάνει την αδερφή της σε τροχαίο και πρέπει να αναλάβει την ανατροφή της ανιψιάς της.

Από την άλλη, χάνει τον απόλυτο έλεγχο της κουζίνας της, όταν προσλαμβάνεται ο νέος συμπαθητικός και εκνευριστικά πρόσχαρος σεφ του εστιατορίου, που θυμίζει στην Κέιτ όλα όσα θα μπορούσε να είναι και η ίδια. Τρυφερή ταινία, σε σκηνοθεσία του Σκοτ Χικς, ιδανική για να λιγώνονται οι λάτρεις των γκουρμέ πιάτων. Αξέχαστη η σκηνή της Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς, που σερβίρει ωμή μπριζόλα στον δυσαρεστημένο πελάτη της!


Το 2010, ο Βασίλης Τσελεμέγκος δημιουργεί τις «Επικίνδυνες Μαγειρικές» και μας παρουσιάζει τους Γιώργο Χωραφά, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Κάτια Ζυγούλη, σε ένα ερωτικό τρίγωνο με «πρωταγωνιστή» το φαγητό.

Ο Δαμοκλής και ο Δημήτρης είναι δύο γοητευτικοί σεφ, με μοναδικό κοινό τους χαρακτηριστικό, το πάθος τους για την μαγειρική, αλλά και για την ίδια γυναικά. Η πέτρα του σκανδάλου είναι η Νανά και όσο εκείνοι συναγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει τελικά την καρδιά της, εμείς έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε λαχταριστές εικόνες φαγητών, που σου «μιλάνε»! Δεν θα είναι λοιπόν παράλογο, αν μετά την προβολή της ταινίας, θελήσετε να πάτε μέχρι το αγαπημένο σας εστιατόριο. Η ταινία αυτή είναι το τέλειο παράδειγμα, ότι ο έρωτας περνάει πράγματι από το στομάχι.


Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τον αξιολάτρευτο Ρεμί από την ταινία του 2007, «Ρατατούης». Μιλάμε φυσικά για τον πιο γνωστό και αξιαγάπητο αρουραίο όλων των εποχών! Ο Ρεμί λατρεύει το καλό φαγητό και ονειρεύεται να γίνει μάγειρας στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού.

Ζει κρυφά στο εστιατόριο και όταν ένα βράδυ βάζει το χεράκι του στην κατσαρόλα, για να την κάνει ακόμα πιο νόστιμη, ο νέος εργαζόμενος του εστιατορίου, ο Λινγκουίνι, τον πιάνει στα… πράσα και αναλαμβάνει να τον ξεφορτωθεί. Η σούπα, όμως, σερβίρεται κατά λάθος και το πιάτο γίνεται ανάρπαστο. Έτσι, ο Λινγουίνι, που θεωρείται ο δημιουργός του, κρατά τον πολύτιμο ποντικό και συνεργάζεται μαζί του, μαγειρεύοντας τα καλύτερα πιάτα και φέρνοντας το εστιατόριο σε μεγάλες δόξες.
Η αξιαγάπητη ταινία του Μπραντ Μπερντ χαρίζει γέλιο και συγκίνηση. Αν και ταινία κινουμένων σχεδίων, καταφέρνει να μας δελεάσει να δοκιμάσουμε αυτή τη λαχταριστή σούπα με το όνομα «Ratatouille». Το σημαντικότερο, όμως, κατόρθωμά της είναι πως μας μαθαίνει ότι, ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.


Μια ακόμη ταινία που θα σας ανοίξει την όρεξη είναι η ξεκαρδιστική κωμωδία του Ντάνιελ Κοέν «Ο σεφ κι ο σεφ του», που προβλήθηκε το 2012. Ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ δεν έχει πια την ίδια έμπνευση στα φαγητά του, θέτοντας σε κίνδυνο το καλό όνομα του ίδιου, αλλά και του εστιατορίου του. Από την άλλη, ο Τζακί λατρεύει την υψηλή γαστρονομία και ψάχνει έναν τρόπο να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη επιθυμία του να γίνει σεφ σε πολυτελές εστιατόριο.

Οι δυο τους γνωρίζονται τυχαία και παρά τις αμέτρητες διαφορές τους, μοιάζουν το ιδανικό δίδυμο, για να σώσουν το εστιατόριο και να το φέρουν και πάλι στην πρώτη θέση. Γέλιο, έξυπνες ερμηνείες και λαχταριστά πιάτα σε μια ταινία, που θα σας φτιάξει το κέφι.



Ας ταξιδέψουμε, τέλος, στην Γαλλία του 1959, εκεί που διαδραματίζεται η ταινία του 2000, «Chocolat», και να κλείσουμε «γλυκά» αυτή τη λίστα. Η Βιάν είναι ειδική στην παρασκευή της σοκολάτας. Μετακομίζει μαζί με την κόρη της σε ένα απομακρυσμένο, παραδοσιακό χωριό. Εκεί, ανοίγει μια σοκολατερί, όπου δημιουργεί τι άλλο; Σοκολατένιες λιχουδιές. Συνειδητοποιεί, όμως, πως δεν είναι ευπρόσδεκτη, κυρίως από τον συντηρητικό και αυταρχικό δήμαρχο του χωριού.

Ο αληθινός και αισιόδοξος, όμως, χαρακτήρας της, σε συνδυασμό με τα υπέροχα γλυκίσματα της, γίνεται σύντομα ο λόγος που η Βιάν κερδίζει τους κατοίκους του χωριού. Ο Λάσι Χάλστρομ σκηνοθετεί την Ζιλιέτ Μπινός, που φέρνει τα πάνω κάτω στο συντηρητικό χωριό και αλλάζει για πάντα τους ανθρώπους του με την δύναμη της… σοκολάτας. Ίσως η πιο «γλυκιά» ταινία στην ιστορία του σινεμά με λαχταριστές «σοκολατένιες» εικόνες. Συμβουλή: μην δείτε την ταινία, χωρίς να έχετε εφοδιάσει το ντουλάπι σας με δυο-τρεις σοκολάτες, τουλάχιστον!
πηγη:Argiro.gr Team





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου