Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ζυμαρόπιτες με φέτα

  No comments    
categories: 





Η ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας λέγεται μπατζίνα. Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Είναι υπερλεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει απίστευτα τραγανή. Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι λεπτή. Ελάχιστα εκατοστά. Και γινόταν λεπτή για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες-μέρες. Η ευκολία στην παρασκευή της, την έκανε ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό.(el.wikipedia.org)

Υλικά 
(10 Μερίδες)

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3/4 ποτηριού (περίπου) χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας


Εκτέλεση

1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και λίγο-λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Το νερό δεν το ρίχνουμε μονομεμιάς, γιατί ίσως δεν το πάρει όλο.

2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια, μεγέθους όσο 1 καρύδι. Τα πλάθουμε στρογγυλά και με το δείκτη κάνουμε μια λακκούβα. Τα γεμίζουμε με λίγα τρίμματα φέτας και κλείνουμε σε μπαλίτσα να καλυφθεί το τυρί. Πατάμε το ζυμάρι με τις παλάμες μας να γίνει πλακέ. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον πλάστη για να τις κάνουμε σαν λεπτό φύλλο).

3. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ουσία ψήνουμε την κάθε ζυμαρόπιτα από 3΄-4΄ από κάθε πλευρά. Διατηρούνται ωμές στην κατάψυξη και ψήνουμε κάθε φορά όσες θέλουμε. Επίσης, ψήνονται και στην τοστιέρα.

πηγη:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου