Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ποια στοιχεία κάνουν το σπίτι σας πιο ελκυστικό στους κλέφτες


«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη» λέει η παροιμία και δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές, που παρότι μπορεί να κατοικείτε για χρόνια σε μια γειτονιά, αισθάνεστε φόβο για την ασφάλεια σας, με την ίδια αίσθηση να γίνεται ακόμα πιο έντονη, όταν μόλις έχετε μετακομίσει σε ένα καινούριο σπίτι.

Βέβαια, η ασφάλεια δεν αφορά μόνο στην σωματική σας ακεραιότητα που είναι το πρώτιστο μέλημα σας, αλλά και στην περιουσία σας, αφού το σπίτι σας είναι το μικρό σας παλάτι, αυτό στο οποίο έχετε επενδύσει χρόνο και χρήμα, για να κάνετε πράξη όλες τις ιδέες που είχατε στο μυαλό τα περασμένα χρόνια.

Η περίοδος των εορτών ή των διακοπών είναι αναμφίβολα μια από αυτές που οι κλέφτες αρχίζουν τις επιδρομές, βρίσκουν το στόχο τους και αναζητούν την κατάλληλη στιγμή, που θα τους επιτρέψει να μπουν στο χώρο και να αποσπάσουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει σε αυτόν.

Αρκεί άραγε ένας συναγερμός για να σας προστατεύσει από αυτούς;

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αφού πέρα από ένα τέτοιο σύστημα, υπάρχουν εννιά στοιχεία που κάνουν το σπίτι σας πιο ελκυστικό στους κλέφτες και θα πρέπει να τα προσέξετε.


Η εξώπορτα

Ενα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι διαρρήκτες είναι η μπροστινή πόρτα του σπιτιού. Αν αυτή είναι παραμελημένη, τότε το σπίτι σας μπαίνει στο στόχαστρο τους. Για να το αποτρέψετε, δεν έχετε παρά να την διατηρήσετε καθαρή, φρεσκοβαμμένη, ακόμα και να κρεμάσετε κάποιο διακοσμητικό στοιχείο επάνω της, που θα υποδηλώνει κινητικότητα.

Η κλειδαριά

Για να κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας τους κλέφτες, θα πρέπει να επενδύσετε σε κλειδαριές ασφαλείας. Αν αυτοί αντικρίσουν την κλασική, παλιά κλειδαριά στην πόρτα σας, τότε οι πιθανότητες να μπουν μέσα αυξάνονται, μιας και είναι πολύ εύκολο να την παραβιάσουν.

Σύστημα συναγεργμού

Ενισχύει σίγουρα την ασφάλεια του σπιτιού και τη σωματική σας ακεραιότητα, καθώς προειδοποιεί τις εταιρείες security άμεσα μετά από οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση που προκαλεί παραβίαση. Οταν οι διαρρήκτες δεν βλέπουν την εξωτερική σειρήνα, τότε αυτόματα καταλαβαίνουν πως ο χώρος σας είναι απροστάτευτος.


Ο φωτισμός

Ενα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι διαρρήκτες είναι ο φωτισμός γύρω από το σπίτι και την αυλή, γιατί σίγουρα δεν θα ήθελαν να γίνουν αντιληπτοί από κάποιον. Η τοποθέτηση αυτόματου φωτισμού ( φωτοκύτταρο) δημιουργεί ένα όριο ασφαλείας και τους απομακρύνει. Δώστε έμφαση σε περίεργα σημεία, όπως το γκαράζ και η πίσω πόρτα.

Τα απορρίμματα έξω από το σπίτι

Πολλές φορές και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που κατοικείτε σε μονοκατοικία, θα έχετε βγάλει έξω από το σπίτι σας κουτιά από καινούριες οικιακές συσκευές ή σακούλες από ψώνια, απορρίμματα που την επόμενη μέρα προορίζονται για ανακύκλωση. Ομως αυτά λειτουργούν ως «κράχτες» για τους διαρρήκτες, που μπορούν να κρίνουν ακόμα και την οικονομική σας κατάσταση από αυτά.

Τα φυτά

Μπορεί εσείς να απολαμβάνετε τον καταπράσινο και όμορφο κήπο σας, όμως τα φυτά όπως οι θάμνοι και τα ψηλά δέντρα, μπορούν να υποβοηθήσουν τους επίδοξους διαρρήκτες στην προσπάθεια τους να μπουν μέσα στο σπίτι σας, αφού είναι δυνατόν να σκαρφαλώσουν ή να στηριχτούν σε αυτά και να βρουν άλλη πρόσβαση, πέρα από την πόρτα. Προτιμήστε φυτά με αγκάθια κοντά στα παράθυρα, που θα τους αποτρέψουν.

Το κουτί του ταχυδρόμου

Ενας σωρός από γράμματα και λογαριασμούς στο κουτί του ταχυδρόμου, υποδηλώνει την απουσία σας από το σπίτι και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν πράγματι λείπετε εκτός πόλης, ζητήστε από το ταχυδρομείο να φυλάξει τα γράμματα σας σε κάποια θυρίδα ή από ένα γείτονα να τα συγκεντρώσει μέχρι να επιστρέψετε.

Εμφανείς εσωτερικοί χώροι

Δεν υπάρχει πιο απλός και εύκολος τρόπος για να δώσετε «τροφή» στους διαρρήκτες από το να αφήσετε ανοιχτές τις κουρτίνες του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να προστατευτείτε, τοποθετήστε ένα μεγάλο φυτό μπροστά από το παράθυρο, κλείστε τις κουρτίνες ή διατηρήστε χαμηλό το φωτισμό τη νύχτα.

Παρουσία στο σπίτι

Στην περίπτωση που το σπίτι μοιάζει άδειο, τότε αυτό είναι ακόμα ένα κίνητρο για να πλησιάσουν οι διαρρήκτες την οικία σας. Για να διατηρήσετε το χώρο σας ασφαλή, δημιουργείστε την εντύπωση, ότι κάποιος υπάρχει μέσα σε αυτό, είτε αφήνοντας ανοιχτό κάποιο φως είτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, αλλά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιείστε ρυθμιζόμενους χρονοδιακόπτες για ένα από τα φώτα.

πηγη:bovary.gr




















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου