Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Μπακλαβάς της Αργυρώς




Αν και η ιστορία του μπακλαβά δεν είναι καλά καταγεγραμμένη, πολλές χώρες διεκδικούν τη δημιουργία του. Παρόλα αυτά, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το γλύκισμα δημιουργήθηκε από Τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας, ενώ τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί.

O Βρυώνης (1971) υποστήριξε ότι το ελληνικό γλύκισμα κοπτή ήταν η βυζαντινή έκδοση του σημερινού μπακλαβά. Παρ'όλα αυτά ο Perry (1994) υποστήριξε ότι ενώ η κοπτή περιείχε ξηρούς καρπούς και μέλι, η συνταγή δεν περιλάμβανε ζύμη. 

Συγκεκριμένα, στην προετοιμασία του βράζανε σε λάδι, μέλι και νερό φρούτα, τα ανακατεύανε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και το σερβίρανε. 

Ο Perry υποστήριξε επίσης ότι πρώτοι οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας ξεκίνησαν να φτιάχνουν ψωμί με πολλά επίπεδα ζύμης και έδειξε ότι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στον μπακλαβά των τούρκικων φυλών που κατοικούσαν στην Κεντρική Ασία και στον σημερινό μπακλαβά των Τούρκων της Τουρκίας, είναι το γλυκό pakhlavası, το οποίο δημιούργησαν οι κάτοικοι του Αζερμπαϊτζάν. 
Η μόνη διαφορά του με τον σημερινό μπακλαβά, είναι ότι η ζύμη, αν και είχε πολλά επίπεδα, δεν ήταν ζύμη φύλλου κρούστας, η οποία δημιουργήθηκε πρώτη φορά στις κουζίνες του ανακτόρου Τοπκαπί.(el.wikipedia.org)



Υλικά 
36 φύλλα κρούστας «πολίτικο» της alfa (3 πακέτα)
250 γραμ. βούτυρο αιγοπρόβιο λιωμένο
500 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή
αλεσμένη ή καρύδια

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Για τον παραδοσιακό μπακλαβά με καρύδια ή φυστίκια

Αλέθουμε τα φυστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα. 

Με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. 
Απλώνουμε 18 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα 18 φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο.
Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά στον μπακλαβά.


Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. 
Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. 
Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι του μπακλαβά

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.

Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι κάνει ο καυτός μπακλαβάς, ρουφάει αμέσως τα υγρά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Μυστικό: Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, για να παγώσει το βούτυρο, κι έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

πηγη:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου