Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι top Καρναβαλικοί προορισμοί στην Ελλάδα για αποκριάτικο ξεφάντωμα!


Σοκολατομαχίες στην Πάτρα, φωτιές πάνω από το ποτάμι στην Ξάνθη, γλέντια γύρω από τους Φανούς της Κοζάνης, συναυλίες δίχως τέλος στην Καλαμάτα και νησιώτικοι χοροί στο Ρέθυμνο. Οι πιο «ζωντανοί» αποκριάτικοι προορισμοί της Ελλάδας μας περιμένουν με δεκάδες εκδηλώσεις και καρναβαλικές παρελάσεις για κεφάτη Αποκριά.

Πάτρα

Είναι η βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού, και δεν επιδέχεται καμία αντίρρηση σε αυτό. Η αχαϊκή πρωτεύουσα ντύνεται στα πολύχρωμά της από πολύ νωρίς και σφύζει από ζωή και «τρελή» μουσική στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η απολαυστική παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα- με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρέλαση.Τις υπόλοιπες ημέρες, τα events περιλαμβάνουν παιδική καρναβαλούπολη, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, αιμοδοσία, χορευτικές παραστάσεις, παζάρια, ποδηλατικές δράσεις και συναυλίες. Όπως πάντα, η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου θα λάβει χώρα στον λιμενοβραχίωνα της πόλης.

Τι να δείτε στην Πάτρα: Θα περάσετε πολλές ώρες στις πλατείες Γεωργίου, Όλγας και Υψηλών Αλωνίων για καφέ και ποτό. Θα εξερευνήσετε αξιοθέατα όπως το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Κάστρο και τα Λουτρά Χαμάμ και θα επισκεφθείτε μερικά από τα εξαιρετικά οινοποιεία της περιοχής για «μεθυστικές» ξεναγήσεις. Για βραδινή διασκέδαση, ένα από τα τελευταία "hot spots" είναι η γειτονιά της Ηφαίστου, στην οποία άνοιξαν πολλά μπαράκια και φοιτητικά cafe που μεταμόρφωσαν την παραμελημένη περιοχή.

Ξάνθη
Δεκαπέντε ημέρες γεμάτες μουσική, χορό, δρώμενα και ασταμάτητη διασκέδαση υπόσχεται το ξανθιώτικο καρναβάλι. Οι γιορτές κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς και το έθιμο της καύσης του Τζάρου 
ένα… φλογερό λαογραφικό έθιμο με φαντασμαγορική ατμόσφαιρα και πυροτεχνήματα και φυσικά, πολύ κέφι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ξάνθης, χάρη στο γιορτινό κλίμα που δημιουργούν οι επισκέπτες της πόλης στους δρόμους και τα café.



Τι να δείτε στην Ξάνθη: Την υπέροχη παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά. Το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τις Καπναποθήκες για μια βόλτα στο αρχιτεκτονικό και εμπορικό παρελθόν της Ξάνθης. Το πολύχρωμο παζάρι και τους μουσουλμανικούς μαχαλάδες. Για ποτό και φαγητό, δεν χρειάζεται να ξεμακρύνετε από την παλιά πόλη, την οδό Β. Σοφίας και τα γύρω σοκάκια, όπου θα βρείτε δεκάδες cafe, μπαράκια και ταβερνάκια.

Ρέθυμνο
Κυνήγια θησαυρού, εικαστικά εργαστήρια, ποδηλατοβόλτες για μικρούς και μεγάλους, κρητικές καντάδες, νυχτερινές παρελάσεις και την Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου θα απολαύσουν φέτος όσοι βρεθούν στο Ρέθυμνο. 




Τι να δείτε στο Ρέθυμνο: Την υπέροχη παλιά πόλη με το φρούριο της Φορτέτζας και το ενετικό λιμάνι, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης για το απαραίτητο sightseeing και τα μπαράκια της πλατείας Πλαστήρα για τα ξενύχτια μετά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Όσο για τις γειτονιές όπου "χτυπάει" η καρδιά της διασκέδασης, τον χειμώνα το ενδιαφέρον ντόπιων, φοιτητών και επισκεπτών μεταφέρεται από την παραλιακή περιοχή στην παλιά πόλη. Τα πιο πολυσύχναστα μπαράκια και εστιατόρια συγκεντρώνονται στο κομμάτι της παλιάς πόλης μεταξύ των οδών Βερνάρδου, Σαλαμίνος και της πλατείας Τίτου Πετυχάκη.

Κοζάνη

Στην μακεδονίτικη πόλη, οι Απόκριες σηματοδοτούν την ευκαιρία να αναδείξουν οι κοζανίτικες γειτονιές το φλογερό τους ταμπεραμέντο.
Ο Φανός, η εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες την Αποκριά, είναι ο ακρογωνιαίος «λίθος» του κοζανίτικου καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη με την είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου υπό τους ήχους της Δημοτικής Μπάντας, και κάθε βράδυ ως την Κυριακή της Αποκριάς στήνεται και ένα γλέντι σε κάθε έναν από τους Φανούς με τη σειρά, που πάντα περιλαμβάνει κρασί, μεζέδες, τραγούδι και ξεφάντωμα γύρω από τη φωτιά.

Επίσης, οι νέοι της πόλης παίρνουν μέρος στα «Sourd Games», έναν διαγωνισμό… «σιουρδαμάρας» που μοιάζει με κυνήγι θησαυρού αλλά στο πιο… ξεσαλωμένο του. Την Κυριακή της Αποκριάς από το μεσημέρι ξεκινά η παρέλαση των αρμάτων με άναμμα όλων των Φανών.

Καλαμάτα 

H «πριγκίπισσα της Μεσσηνίας» εγκαινιάζει το καρναβάλι της στην κεντρική πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου και φιλοδοξεί να το καταστήσει θεσμό, με τεράστια αποκριάτικα πάρτι και κυνήγια κρυμμένου θησαυρού για τους μικρούς καρναβαλιστές.


Τι να δείτε στην Καλαμάτα:
Το Κάστρο, το ιστορικό κέντρο με τα όμορφα νεοκλασικά στα σοκάκια του, το Ιστορικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σιδηροδρομικό Πάρκο της πόλης και την πιάτσα της Αριστομένους και της Ναυαρίνου, για άραγμα πλάι στη θάλασσα. Για ποτό και φαγητό, θα (επι)μείνετε στο ιστορικό κέντρο, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των εστιατορίων, ανάμεσα σε μπαράκια και στα clubs της παλιάς πόλης.


Θήβα
Λιγότερα από εκατό χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Θήβα αποτελεί το «καταφύγιο» των πιο παραδοσιακών τύπων, που θέλουν τις Απόκριες… όπως παλιά.

Μια πόλη με πλούσια ιστορία και ζωντανό πολιτισμό, αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, που χαρακτηρίζει πολιτιστικά την πόλη εδώ και σχεδόν 200 χρόνια. Το έθιμο «παντρεύει» την νεώτερη Ελληνική Παράδοση με την Αρχαία Διονυσιακή λατρεία, τοποθετείται δε χρονικά στην απαρχή της Άνοιξης, περιόδου της αναγέννησης, της δημιουργίας και της γονιμότητας.Το πολυσήμαντο αυτό λαϊκό έθιμο, ο «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ», γίνεται σε τέσσερις γιορτινές μέρες. Την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Τυρινής, την Καθαρή Δευτέρα και των Αγίων Θεοδώρων.


Την Τσικνοπέμπτη «πιάνονται» τα προζύμια για τον Βλάχικο Γάμο. Τα «μπουλούκια», οι παρέες δηλαδή των Βλάχων, συγκεντρώνονται το βράδυ στις ταβέρνες της πόλης μαζί με τους παρευρισκομένους και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας με νταούλια και πίπιζες. Όλα προμηνύουν τις χαρές και τα μεθύσια που θα έρθουν, με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα ημέρα τέλεσης του Βλάχικου Γάμου.


Τύρναβος
Στην κεντρική Ελλάδα, που απέχει εξίσου από τις «μεγάλες δυνάμεις» του Καρναβαλιού, την Πάτρα και την Ξάνθη, δεν χρειάζονται να μπουν στο δίλημμα. Επιλέγουν Τύρναβο και… ξεμπερδεύουν. Στην θεσσαλική κωμόπολη, τα αποκριάτικα έθιμα μετρούν έναν αιώνα Ιστορίας, μέσα στον οποίο πρόλαβαν να απαγορευτούν –για ένα διάστημα στα μέσα του περασμένου αιώνα οι Τυρναβίτες γιόρταζαν το Καρναβάλι… στα κρυφά, γιατί θεωρούταν πως βλάπτει τα χρηστά ήθη- και τελικά να μεταμορφωθεί σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, με δεκάδες ομάδες καρναβαλιστών και μεγάλες παρελάσεις.


Και εδώ η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων, που διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα. Το «πάρτι» όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού την Καθαρή Δευτέρα τελείται το λεγόμενο «Μπουρανί».

Παλιά η εκδήλωση του «Mπoυραvί» ήταν πιο γνήσια, πιο περιεκτική και φυσικά πιο ξεδιάντροπη. Δεν γινόταν στον Προφήτη Ηλία αλλά σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία όπου οι χαροκόποι άναβαν φωτιά κι έφτιαχναν το μπουρανί. Τα υλικά είναι σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και λίγος αντεράκος μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς καθόλου λάδι.
Γύρω από την φωτιά, χόρευαν αλληλοπειράζονταν και πετούσαν βωμολοχίες. Φυσικά δεν έλλειπαν και οι φαλλoί πήλινοι, ξύλινοι και άλλοι από καρότα. Τραγουδούσαν και άσεμνα τραγούδια τέτοια που αν τα ακούσει κανείς γράφει ο Αχιλλέας Τζάρτζανος μπορούσε να λάβει μια ιδέα τι ήταν τα φαλλικά και τα άλλα όμοια άσματα των αρχαίων Ελλήνων.

Υπάρχει καταγραφή του εθίμου από τον Γάλλο περιηγητή Λέον Εζέ γύρω στα 1858 που μιλάει για τον Βασιλιά που ανακηρύσσονταν από τους μπουρανίτες και ήταν όπως καταλαβαίνεται ο πιο μεθυσμένος. Παράσταση άρματος με τον φαλλό επάνω, υπάρχει και σε αρχαίο αγγείο. Άλλο ομοίωμα ενεπίγραφο μαρμάρινου φαλλού μήκους 47 εκ σώζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.




πηγη:in2life.gr/dothivas.blogspot.gr /ert.gr/travelstyle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου