Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Προτάσεις για νόστιμες τηγανιτές μπριζόλες!

  No comments    
categories: 


Τι κάνει τρυφερή μια χοιρινή μπριζόλα
Κατ’ αρχήν, η περιεκτικότητα σε λίπος. Μια χοιρινή μπριζόλα μπορεί να περιέχει από 0,8% έως 4,1% λίπος. Κι όσο περισσότερο λίπος περιέχει, τόσο πιο τρυφερή αλλά και πιο νόστιμη θα είναι.
Καλά κομμάτια ωστόσο θεωρούνται αυτά που δεν έχουν πολύ λίπος. Αυτά είναι και τα πιο ακριβά. Λιγότερο λίπος έχει το ψαρονέφρι, περισσότερο η σπαλομπριζόλα κι ακόμα πιο πολύ η χοιρινή μπριζόλα απ’ το λαιμό.
Επειδή όμως, όπως είπαμε, το λίπος είναι αυτό που κάνει μια χοιρινή μπριζόλα τρυφερή και νόστιμη, μη φοβηθείτε να φέρετε στο σπίτι μια μπριζόλα από χοιρινή σπάλα ή λαιμό.

Από ποια σημεία κόβονται οι μπριζόλες
Η χοιρινή σπαλομπριζόλα βγαίνει απ’ τη ραχοκοκκαλιά όπως και το ψαρονέφρι.
Οι χοιρινές σπαλομπριζόλες και το ψαρονέφρι βγαίνουν από τη νεφραμιά του χοιρινού, που είναι πολύ τρυφερή.
Ένας λόγος που το ψαρονέφρι είναι ακριβό είναι ότι στα μεγάλα ζώα ζυγίζει μόλις μισό κιλό το πολύ (στα γουρουνόπουλα είναι τόσο μικρό, που δεν αξίζει καν να το βγάλεις).
Οι χοιρινές μπριζόλες κόντρα βγαίνουν μαζί με το χοιρινό φιλέτο και πωλούνται σε ένα κομμάτι.
Η κοτολέτα (χοιρινά παϊδάκια) είναι απ’ το σβέρκο. Οι φέτες σβέρκου χωρίς κόκκαλο είναι ό,τι πρέπει για τρυφερές μπριζόλες.(brizoles.gr)


Δοκιμάζουμε νόστιμες τηγανιτές μπριζόλες

Τηγανιτή χοιρινή μπριζόλα «παναρισμένη» με μπαχαρικά (gastronomos)

Η ξιδάτη σάλτσα που δημιουργείται όταν εξατμιστούν τα υγρά του ψησίματος είναι ο τέλειος επίλογος της μαγειρικής.

Υλικά
(Μερίδες 4)

4 χοιρινές μπριζόλες, πάχους περίπου 2 εκ.
1 κουτ. σούπας κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
1 κουτ. σούπας κύμινο, χοντροκοπανισμένο 
(επειδή το κύμινο έχει πολύ έντονη γεύση, αν δεν μας αρέσει, το παραλείπουμε, αυξάνοντας την ποσότητα του κόλιανδρου)
1 κουτ. γλυκού διάφορα πιπέρια, χοντροκοπανισμένα
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, 
ψιλοκομμένο (σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ) 
ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι, ξερό, τριμμένο
250 ml ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι


Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε μια πιατέλα τους κόκκους των μπαχαρικών και των πιπεριών. Αλατίζουμε τις μπριζόλες και τις «πανάρουμε» και από τις δύο πλευρές στους κόκκους μπαχαρικών, πιέζοντας με τις παλάμες μας ώστε να κολλήσουν καλά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τις μπριζόλες για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς τες όμως κάθε 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους. Αν δεν χωράνε όλες μαζί στο τηγάνι, τότε τις ψήνουμε σε 2 δόσεις, μοιράζοντας και το ελαιόλαδο. Τις βγάζουμε σε πιατέλα και τις αφήνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά να «ξεκουραστούν».

Παράλληλα, στο ίδιο τηγάνι, με το λάδι και το ζουμί από τις μπριζόλες, ρίχνουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο και να μείνει περίπου το 1/4 της αρχικής ποσότητας. 
Περιχύνουμε με την ξιδάτη «σάλτσα» τις μπριζόλες, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα.


Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι με μέλι και μουστάρδα (olivemagazine)

Ένα απολαυστικό και απλό πιάτο, με μια τριάδα υλικών-χοιρινό, μουστάρδα-μέλι- που κάνουν πολύ ταιριαστή παρέα.

Υλικά
(Μερίδες 2)

2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
κρασί λευκό ξηρό

Εκτέλεση


Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη σκελίδα σκόρδο μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματά της. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα σας.

Βγάζετε το σκόρδο από το τηγάνι και βάζετε τις μπριζόλες. Μόλις ροδίσουν και από τις 2 πλευρές σβήνετε με το κρασί, τις αλατίζετε και τις αφήνετε να ψηθούν. Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρώσετε το μαγείρεμα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το μέλι και τη μουστάρδα. 
Μόλις η σάλτσα δέσει , αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. 
Σερβίρετε τις μπριζόλες σε πιάτα ζεστές με μια δροσερή σαλάτα ή τηγανητές πατάτες.

Μπριζόλα χοιρινή με πατάτες στο τηγάνι (vimagourmet)


Και το κρέας ζουµερό και οι πατάτες τραγανές; Δοκιµάστε τη συνταγή του σεφ Γιάννη Αποστολάκη 
και θα σκοράρετε δύο στα δύο.

Υλικά
(για 2 άτοµα)

2 χοιρινές σπαλοµπριζόλες µεγάλες, 
χωρίς το κόκαλο, πάχους 2 εκ.
έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι
500 γρ. πατάτες
1 κλωναράκι δενδρολίβανου, ψιλοκοµµένο

Εκτέλεση

Ρίχνουµε 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το αφήνουµε να κάψει. Αλατίζουµε καλά και από τις δύο πλευρές τις µπριζόλες και τις τοποθετούµε στο καυτό τηγάνι. 
Γυρνάµε το κρέας ανά ένα λεπτό, µέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώµα και από τις δύο πλευρές. 
Οι µπριζόλες µας δεν θα χρειαστούν πάνω από 4 λεπτά για να ψηθούν, να γίνουν ζουµερές και µαλακές. 
Για να δοκιµάσουµε αν είναι έτοιµες, βυθίζουµε ένα µαχαίρι στο κέντρο κάθε µπριζόλας και αν δεν βγάλει αίµα, µπορούµε να τις απολαύσουµε αµέσως.

Καθαρίζουµε τις πατάτες, τις πλένουµε και τις κόβουµε σε 6 κοµµάτια. Τα κοµµάτια πρέπει να είναι µεγάλα, περίπου 4 εκ. η κάθε πλευρά. Τις βράζουµε σε κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό και προτού αρχίσουν να σπάνε, τις βγάζουµε και τις σουρώνουµε καλά. 
Τις ρίχνουµε σε βαθύ τηγάνι, προσθέτοντας τόσο έ.π. ελαιόλαδο ώστε να καλύπτει το 1/3 του ύψους τους. Βάζουµε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και µε µια τσιµπίδα τις γυρνάµε συνέχεια, µέχρι να πάρουν βαθύ χρυσαφί χρώµα. 
Λίγο προτού τις αποµακρύνουµε από τη φωτιά, προσθέτουµε το ψιλοκοµµένο δενδρολίβανο και µια γερή πρέζα αλάτι.

πηγη:tovima.gr/gastronomos.gr/olivemagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου