Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Aφιέρωμα στα Ανοιξιάτικα Χόρτα!

  No comments    
categories: 

Aφιέρωμα στα χόρτα σήμερα και πιο συγκεκριμένα στα χόρτα της άνοιξης. Καλά, ίδια με του χειμώνα είναι αλλά ποιος θα βγει το χειμώνα να μαζέψει χόρτα; Ενώ την άνοιξη που ανοίγει ο καιρός και ξεχύνεστε έξω στις εξοχές κάτι θα βρείτε… Θα μου πείτε ότι δεν ξέρετε τα χόρτα, πως να τα μαζέψετε και λοιπά και λοιπά… οπότε θα σας δείξω μερικά από αυτά που τα φωτογράφησα στην λαϊκή πρόσφατα…
Ας ξεκινήσω με τα εύκολα…

Σέσκουλα!


Γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα! Τους αρέσουν τα υγρά εδάφη.. Είναι μια

ποικιλία παντζαριού. Γεμάτο φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά είναι ότι πρέπει για την περίοδο της νηστείας. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στην ρύθμιση του διαβήτη λόγω κάποιων ουσιών που έχουν. 


Τρώγονται σε πίτες, αλλά και κοκκινιστά...και φυσικά μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά. Πχ. αντί να κάνετε λαχανοντολμάδες φτιάξτε σεσκουλοντολμάδες.

Πάμε στα ραδίκια!!

Σταμναγκάθι

Λοιπόν! Δεν τα βλέπουμε ανάποδα, αλλά αν δούμε τα λουλούδια τους θα δούμε ότι είναι πολύ όμορφα και έχουν ένα υπέροχο γαλάζιο χρώμα! Πολλά είδη από ραδίκια.. άλλα άγρια, άλλα ήμερα… ακόμα και το σταμναγκάθι, το αντίδι κτλ. στα ραδίκια ανήκουν… Γενικά πικρά χόρτα εκτός από τα καλλιεργούμενα (τα λεγόμενα ιταλικά ας πούμε) τα οποία είναι λίγο πιο απαλά σε γεύση.. 


Με διουρητικές ιδιότητες, τονωτικές, χωνευτικές, και με αρκετές ενδείξεις ότι βοηθάνε στο διαβήτη. Δοκιμάστε τα πολύ φρέσκα φύλλα τους ωμά σε σαλάτα, ή βραστά ή ακόμα μαζί με κρέας. Θα είναι λίγο πικρό το φαγητό οπότε δεν θα το αγαπήσουν πολύ τα μικρά παιδιά.. αλλά τόσο νόστιμο!!!

Ζοχός!

Μικρό χόρτo, απλωτό πάνω στο χώμα με πολύ οδοντωτά φύλλα. Aνήκει στην ίδια οικογένεια που βρίσκονται και τα ραδίκια. Αρκετά πικρό αλλά με το βράσιμο φεύγει η πολύ έντονη πικράδα του… Σχετικά με τις χρήσεις του στην κουζίνα, ισχύουν τα ίδια με τα ραδίκια!!
Γενικά, να πούμε εδώ κάτι που ισχύει και για όλα τα χόρτα...ότι χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο πριν τα καταναλώσουμε. Αλλά δεν τα πλένουμε για να τα βάλουμε στο ψυγείο.. η επιπλέον υγρασία θα τα κάνει να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα… Επίσης πρέπει να προσέχουμε να τα μαζέψουμε από μέρη που δεν υπάρχουν ζώα.

Βρούβες..


Άσπρη, μαύρη, άγρια. Και οι τρεις πολύ κοινές αλλά οι περισσότεροι από μας δεν ξέρουμε ότι από αυτές βγαίνει το σινάπι, ο καρπός τους δηλαδή, και από το σινάπι βγαίνει η μουστάρδα… Αυτά τα χόρτα είναι πολύ γευστικά, όχι πολύ πικρά αλλά με μια ιδιαίτερη γεύση, πιπεράτη… που ταιριάζει με πολλά φαγητά αλλά ιδίως με ψάρια.

Καυκαλήθρα! 


Ιδιαίτερο άρωμα και γεύση… ιδίως σε πίτες.. 
Υπέροχο φυτό, με δαντελωτά και χνουδωτά φύλλα.. Τρώγεται και ωμό βέβαια. 

Καλό είναι να τα μάθετε και να τα συλλέγετε γιατί και νόστιμα είναι και υγιεινά είναι! 
Καλά μαγειρέματα!

πηγη:akispetretzikis.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου