Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αϊράνι ή αριάνι ή ξινόγαλα


Το αριάνι ή αϊράνι (τουρκικα ayran) ή επί το ελληνικότερον ξυνόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα, που παρασκευάζεται από γιαούρτι με προσθήκη κρύου νερού και αλατιού. 
Η προσθήκη αλατιού στο γιαούρτι, έχει ρίζες σε μακρινές εποχές, και γινόταν με σκοπό την διατήρηση του για μακρύτερο χρονικό διάστημα. 

Το αριανι έχει καταγωγή από την Τουρκία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής, παγκοσμίως. Είναι πολύ δημοφιλές στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία αλλά και στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη.... 
Στις τουρκικές επαρχίες, το αριάνι είναι το κύριο ποτό που προσφέρουν στους επισκέπτες (μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται και το αλκοόλ, λόγω θρησκείας). 

Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, σπανιότερα από κατσικίσιο, αλλά και από γάλα καμήλας (δρομάδας). Ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται, έχει σύσταση πιο πυκνή ή πιο αραιή και σχηματίζονται στην επιφάνεια του φουσκάλες ή αφρός. Σε μερικές χώρες (Αρμενία, Αφγανιστάν και Ιράν) χρησιμοποιούν στην παρασκευή του νερό με ανθρακικό, οπότε δίνει μια αίσθηση πιο δροσιστική και είναι πιο χωνευτικό. 
Στην Ινδία υπάρχει ένα παρόμοιο παρασκεύασμα, που είναι γνωστό με το όνομα λάσσι. 

Το αριάνι, σερβίρεται συνήθως πολύ κρύο και συνοδεύει ψητά κρέατα η πιλάφια. Θεωρείται ιδανικό για να μετριάσει την αίσθηση καψίματος από την κατανάλωση πολύ πικάντικων φαγητών. 

Η σοφία της παράδοσης με την απλή ανάμειξη τριών υλικών, δημιούργησε ένα πολύ εξελιγμένο επιστημονικά συμπλήρωμα διατροφής : είναι όντως πολύ πλούσιο σε προβιοτικά και πρέβιοτικα από την καλύτερη πηγή που είναι το γιαούρτι; επίσης είναι συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών (αλατιού) που βοηθάει στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης από την υπερβολική εφίδρωση. 
Το αριάνι, είναι ίσως το μόνο δροσιστικό ρόφημα που δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη! Επιπλέον, το αριάνι, μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.
Το αριάνι στην Ελλάδα, θα το βρείτε έτοιμο, καθώς το παρασκευάζουν κάποιες παραδοσιακές γαλακτοβιομηχανίες. Είναι γενικά πιο διαδεδομένο στην Μακεδονία και την Θράκη, που κουβαλάνε και τις παραδόσεις από τους πρόσφυγες εξ'ανατολών.


Μπορείτε εύκολα να παρασκευάσετε αριάνι στο σπίτι, σας παραθέτω την βασική συνταγή για 4 φλυτζάνια : 

2 1/2 φλυτζάνια παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό
1 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό,
1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι.

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε για 30-40 δευτερόλεπτα. Σερβίρετε το με μερικά παγάκια και λίγα φυλλαράκια φρέσκιας μέντας. Καλταναλώστε το γενικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το έτοιμο αριάνι που θα βρείτε στο εμπόριο, διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται κρύο. Είναι, όπως είπαμε, άριστο δροσιστικό ρόφημα, αντιμετωπίζει την δίψα και είναι επίσης πολύ κάλο χωνευτικό.

πηγη:ΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου