Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Μπέργκερς με ψητό χαλούμι και ντοματίνια

  No comments    
categories: 

Μπέργκερ είναι μια ολόκληρη κατηγορία πρόχειρου φαγητού Αμερικανικής προέλευσης.
Τα μπέργκερ είναι σάντουιτς με μοσχαρίσιο μπιφτέκι που φτιάχνονται στο χαρακτηριστικό στρογγυλό μαλακό ψωμάκι.
Συνοδεύονται από διάφορες σως, ενώ περιέχουν και ένα σωρό υλικά ανάλογα με τη συνταγή.
Ορισμένα ενδεικτικά είναι τυρί, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, πίκλες κλπ.
Τα μπέργκερ είναι πολύ νόστιμα αλλά και ιδιαιτέρως παχυντικά, καθώς περιέχουν συνήθως αρκετά λιπαρά, λιπαρές σάλτσες κλπ.
Τα πιο γνωστά μπέργκερ είναι το χάμπουργκερ και το τσίζμπεργκερ.
Σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και ίσως και στη χώρα μας, έχει επικρατήσει να ονομάζουμε burger το μπιφτέκι από μόνο του, χωρίς κατά ανάγκη να συνοδεύεται από κάτι άλλο.

Υλικά
(Μερίδες:6)

Για τα μπιφτέκια:
400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες ψωμί του τοστ, αλεσμένες στο μούλτι
20 γραμμ. κέτσαπ
10 γραμμ. μουστάρδα
25 γραμμ. μαρμελάδα βερίκοκο
25 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
100 γραμμ. τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά
1 μεγάλο αυγό
αλάτι, πιπέρι

Και ακόμα:
6 ψωμάκια για μπέργκερ (χρησιμοποίησα ολικής άλεσης)
200 γραμμ. χαλούμι
300 γραμμ. ντοματίνια, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
λίγο βούτυρο για τα ψωμάκια

Εκτέλεση

-Ετοιμάζουμε πρώτα τα μπιφτέκια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας.
-Πλάθουμε το μίγμα σε 6 μεγάλα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, για 10-15′ από κάθε πλευρά.
-Σε μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το σχοινόπρασο, την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
-Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί μεσαίου μεγέθους.
-Κόβουμε το χαλούμι σε 12 φέτες, τις τοποθετούμε στο ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν περιμετρικά.
-Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, αλείφουμε την επιφάνεια τους με βούτυρο και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα (με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω).
-Τα ψήνουμε στο γκριλ για 2-3′ (επειδή παίρνουν γρήγορα χρώμα, τα παρατηρούμε τακτικά).
-Για τη συναρμολόγηση των μπέργκερς, τοποθετούμε ένα μπιφτέκι πάνω στη μία φέτα ψωμιού. Από πάνω τοποθετούμε 2 φέτες χαλούμι. Τέλος βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ντοματίνια.
Καλύπτουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμιού και σερβίρουμε.

πηγη:theonewithallthetastes.com







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου