Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Aγιορείτικη Κουζίνα:Σουσαμόπιτα


 Αυτοί οι μικροί σπόροι του σουσαμιού που δίνουν γεύση σε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σε μια φραντζόλα ψωμί, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές; Πράγματι, το σουσάμι, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι και ο χαλβάς, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, σε ωφέλιμα λιπαρά και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Φτιάχνουμε μια γλυκιά πίτα, πολύ υγιεινή σε σχέση με άλλα γλυκά που προσφέρεται για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο…Ένα Superfood γλυκό με σουσάμι και καρύδια. Ένα παραδοσιακό γλυκό που έχει ρίζες στην αρχαιότητα και φτιάχνετε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.


Υλικά

½ κιλό σουσάμι
3 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Κανέλα
Γαρύφαλλα σκόνη
1 κιλό φύλλα κρούστας
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Καλαμποκέλαιο για άλειμμα

Σιρόπι: 6 ποτήρια ζάχαρη, 8 ποτήρια νερό
Εκτέλεση

Πλένουμε, καβουρντίζουμε και σπάζουμε το σουσάμι. Προσθέτουμε τα καρύδια, την ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Στρώνουμε 7-8 φύλλα αλείφωντάς τα με λάδι. 
Κατόπιν αρχίζουμε να στρώνουμε διαδοχικά φύλλα για γέμιση. Στο τέλος αφήνουμε μερικά φύλλα σκέτα. , μόλις τελειώσουμε με τη διαδικασία αυτή, καίμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι και το ρίχνουμε στην πίτα. 
Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. 
Όταν κρυώσει η πίτα, βράζουμε το σιρόπι για 8’ λεπτά και τη σιροπιάζουμε.

πηγη:monastiriaka.gr












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου