Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Banoffee (χωρίς ζαχαρούχο γάλα)



Το Banoffee (γνωστό και ως Banoffee pie) έχει καταγωγή από την Αγγλία. Οι δημιουργοί του ήταν οι Nigel Mackenzie και ο Ian Dowding, ο ιδιοκτήτης και ο σεφ του «The Hungry Monk Restaurant» στο Ανατολικό Σάσεξ.

Όλα ξεκίνησαν το 1971 όταν θέλησαν να τροποποιήσουν ένα αμερικάνικο γλυκό, το «Blum’s Coffee Toffee Pie» (Η πίτα καφές-καραμέλα της Μπαμ) το βασικό υλικό του οποίου ήταν η σως καραμέλας που παρασκευαζόταν με ζαχαρούχο γάλα. Η γνωστή μας διαδικασία δηλαδή όπου βράζεται το κλειστό τενεκεδάκι του ζαχαρούχου γάλακτος σε βραστό νερό για 2-3 ώρες. Μετά από πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις ο Mackenzie πρότεινε να χρησιμοποιήσουν μπανάνα στο γλυκό. Για όσους δεν το γνωρίζουν πριν την μπανάνα είχαν γίνει και δοκιμές και με άλλα φρούτα, όπως το μήλο και το μανταρίνι. Η ιδέα της μπανάνας άρεσε πολύ στον Ian Dowding, δημιούργησε το γλυκό και το βάφτισε με το όνομα «Banoffi Pie».

Η συνταγή δημοσιοποιήθηκε στο «The Deeper Secrets of the Hungry Monk» το 1974.


Το όνομα Banoffee είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις banana and toffee που σημαίνουν μπανάνα και toffee (σως καραμέλα). 

Εμείς φτιάξαμε το Banoffee με σως καραμέλας που δημιουργήσαμε με καστανή ζάχαρη, βούτυρο και συμπυκνωμένο γάλα και όχι με βρασμένο ζαχαρούχο γάλα. Η κίνηση αυτή έγινε για λόγους οικονομίας χρόνου. Θέλαμε να εξοικονομήσουμε τις πολλές ώρες (2-3 ώρες) βρασίματος που χρειάζεται το ζαχαρούχο γάλα για να γίνει καραμέλα! Η προσπάθεια πέτυχε σίγουρα! Σε 20 λεπτά η καραμέλα ήταν έτοιμη!

Το δοκιμάσαμε, το πετύχαμε και το σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Υλικά 
(για ένα ταψάκι 26 εκ. διάμετρο):

Για την βάση
350 γρ. Μπισκότα Dijestive, θρυμματισμένα στο multi
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Για την σως καραμέλας
150γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
600 ml συμπυκνωμένο γάλα (εβαπορέ), χλιαρό προς ζεστό

Για την σαντιγί
300 ml κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
3 μπανάνες, κομμένες σε ροδέλες (κόψτε τες και χρησιμοποιήστε τες αμέσως για να μην μαυρίσουν)

Για το γαρνίρισμα
τριμμένο μπισκότο Digestive (περίπου 3 μπισκότα)
τριμμένη κουβερτούρα (περίπου 30 γρ.)

Εκτέλεση

Για την βάση:
Ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνουμε στη βαση ενός σκεύους (καλύτερα με αποσπώμενα τοιχώματα). Χρησιμοποιούμε τον πάτο ενός ποτηριού για να πατήσουμε την βάση του μπισκότου και να γίνει ομοιόμορφη. Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.

Για την σως καραμέλας:
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε την ζάχαρη με το βούτυρο (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά). Όταν λιώσει η ζάχαρη αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το χρώμα της καραμέλας.
2. Ρίχνουμε το γάλα (χλιαρό) και ανακατεύουμε ζωηρά αλλά προσεκτικά με μια μαρίζ (πλαστική σπάτουλα). Στο σημείο αυτό η καραμέλα αρχίζει να αφρίσει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, εσείς απλά συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα.
3. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατά την διάρκεια ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ, κυρίως στα τοιχώματα.
4. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει η σως.

Για την σαντιγί:
1. Χτυπάμε στο μίξερ (στη δυνατή ταχύτητα) την κρέμα γάλακτος.
2. Όταν αρχίσει να πήζει προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει.

Συναρμολόγηση:
1. Απλώνουμε ομοιόμορφα τις μπανάνες πάνω στην βάση μπισκότου.
2. Απλώνουμε από πάνω την σως καραμέλας (χλιαρή). Βάζουμε 5 λεπτά στο ψυγείο.
3. Απλώνουμε με ένα κουτάλι την σαντιγί.
4. Γαρνίρουμε με την κουβερτούρα και το μπισκότο.

πηγη:foodstates.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου