Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Μονοήμερες εκδρομές στη θάλασσα


Βαρεθήκατε τις κλασικές παραλίες της Αττικής και θέλετε το κάτι παραπάνω για να γίνει η απλή εξόρμηση για μπάνιο μια «γεμάτη» μονοήμερη εκδρομή; Σας έχουμε πολλές και διαφορετικές προτάσεις. Όπως την εξερεύνηση ενός δάσους κουκουναριάς μετά την βουτιά. Ή την ανακάλυψη εξωτικών ηφαιστιογενών νησίδων στην Εύβοια. Ή νησιώτικες βόλτες στον Σαρωνικό και μακροβούτια μετά αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο. Γεμίστε το ρεζερβουάρ και φύγαμε…

…για το πευκόδασος του Σχοινιά
Την τοποθεσία «Πεύκα» στο βορειότερο τμήμα της ακτογραμμής, ακριβώς εκεί δηλαδή που τα γαλαζοπράσινα νερά συναντούν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα με το υπέροχο πευκόδασός του. Μέχρι εκεί λοιπόν θα οδηγήσετε –
 δείτε εδώ το ακριβές σημείο - και θα βρείτε κρυστάλλινα νερά, φυσική σκιά και οικογενειακή ατμόσφαιρα, μακριά από τα φασαριόζικα beach bars της περιοχής. 


Τα νερά είναι ασφαλή για τα παιδιά, καθώς η θάλασσα σε αυτό το σημείο είναι ρηχή, ενώ μετά τις βουτιές, μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί τους την «ενδοχώρα» του Εθνικού Πάρκου, με το Δάσος της Κουκουναριάς και τις λιμνούλες που συναποτελούν τη «Μακάρια Πηγή». Θα ανακτήσετε δυνάμεις σε κάποιο από τα ταβερνάκια της παραλιακής οδού, με τα old school χάρτινα τραπεζομάντιλα, τους μερακλίδικους μεζέδες και τη θέα κατευθείαν στο κύμα. Καθίστε σε οποιοδήποτε από αυτά, παραγγείλτε ουζάκι και θαλασσινούς μεζέδες


…για την Αρχαία Επίδαυρο
Θα χρειαστεί να οδηγήσετε δύο «γεμάτες» ωρίτσες, αλλά θα μπορέσετε να συνδυάσετε το μπάνιο και τους θαλασσινούς μεζέδες με κάποια από τις παραστάσεις στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Για μπάνιο, θα σταματήσετε στο Κονδύλι, που διαθέτει επιλογές και για τους φαν της ξαπλώστρας και για τους φίλους της ελεύθερης αμμουδιάς χάρη στις δύο ξεχωριστές παραλίες του. 



Εναλλακτικά, θα κολυμπήσετε σε κάποια από τις τρεις παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου, πολύ καλή επιλογή για να είστε κοντά στα ωραία ταβερνάκια του χωριού. Όσο για το θεατρικό κομμάτι της μονοήμερης, ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου και κάντε εγκαίρως τις κρατήσεις σας. 

…για τα Λιχαδονήσια
Τα έχετε ξανακούσει; Αν όχι, τότε αγνοείτε ένα από τα μικρά «εξωτικά» μυστικά της Εύβοιας, αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σεϋχέλλες του Ευβοϊκού». Πρόκειται για μικρά ηφαιστειογενή νησάκια μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού, με λευκή άμμο, πυκνή βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσετε στις παραλίες τους, θα χρειαστεί να οδηγήσετε μέχρι τα Καμένα Βούρλα, και να πάρετε από το λιμανάκι ένα από τα πλοιάρια που κάνουν το σύντομο πέρασμα (δείτε για τα δρομολόγια
 εδώ) - εναλλακτικά, από την Βόρεια Εύβοια ξεκινούν βαρκάκια από τον Κάβο, κοντά στην Αιδηψό. 


Η ατμόσφαιρα στα νησάκια είναι μάλλον οικογενειακή και η απλότητα των εγκαταστάσεων κινείται στη σφαίρα του καλτ – μικρή καντίνα, πλαστικές καρέκλες και μερικά κάρβουνα στα οποία ψήνονται μίνι κρεατολιχουδιές για όσους πεινούν μετά τις βουτιές. Η χρήση των ομπρελών και των ξαπλωστρών είναι δωρεάν για όσους φτάνουν με τα καραβάκια (εισιτήρια 5€ μετ’επιστροφής από τον Κάβο και 12€ από τα Καμένα Βούρλα). Το πιο μεγάλο και δημοφιλές Λιχαδονήσι είναι η Μονολιά, με τον εξωτικό τιρκουάζ ορμίσκο και τα ερείπια χριστιανικού ναού που φαίνονται στον βυθό. 

…για το Αγκίστρι

Λιγότερο από μία ώρα μακριά από τον Πειραιά (με το 'δελφίνι' ή μιάμιση με το φέρι), το πιο low profile νησί του Σαρωνικού μας περιμένει για μονοήμερες αποδράσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο περισσότερο σε διακοπές – όπως και να ‘χει, η διαδρομή και μόνο με το πλοίο, και το αεράκι που μας χτυπά στο κατάστρωμα αρκούν για να μπούμε σε διάθεση καλοκαιριού. 


Φτάνουμε στο λιμάνι της Σκληρής, και έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην εύκολη «οικογενειακή» λύση της Σκάλας, της παραλίας με τα καθαρά νερά δίπλα από το λιμάνι, και στην Χαλικιάδα, που είναι αρκετά δύσβατη, ένα τέταρτο περπατήματος (και απότομης κατάβασης) από το λιμάνι, αλλά μας αποζημιώνει με τα υπέροχα νερά και την χαλαρή της ατμόσφαιρα. Μετά τις βουτιές, τρώμε μαμαδίσια μαγειρευτά ή ψαρομεζέδες σε οποιοδήποτε παραθαλάσσιο ταβερνάκι στη Σκάλα. Για περισσότερες εξερευνήσεις, περπατάμε την παραλιακή περαντζάδα που ενώνει το λιμάνι με το άλλο χωριουδάκι του νησιού, τον Μύλο. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 6 το πρωί και επιστροφή ως και τις 10 το βράδυ. 

πηγη:in2life.gr

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου