Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Δικαιολογητικά για την αντικατάσταση ή την επανέκδοση διπλώματος οδήγησης


Δείτε ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα για την αντικατάσταση της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς ή κλοπής στα ΚΕΠ.

Τα έγγραφα που απαιτούνται είναι τα ακόλουθα:

-Αίτηση Αλλαγής Παλιού Διπλώματος

-Ταυτότητα ή διαβατήριο. Για τους αλλοδαπούς επιβάλλεται και η προσκόμιση της άδειας παραμονής.

-Διπλότυπο αξίας 9 ευρώ ή παράβολο χαρτοσήμου αξίας 9 ευρώ από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.)

-Παράβολο από την Εθνική Τράπεζα, αξίας 30 ευρώ για την εκτύπωση της νέας άδειας οδήγησης.

-2 πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά διαστάσεων 4x6

-Φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας οδήγησης

-Χάρτινο φάκελο με λάστιχα, για την αρχειοθέτηση των εγγράφων.

Κατά την παραλαβή του νέου εντύπου άδειας οδήγησης, ο ενδιαφερόμενος παραδίδει υποχρεωτικά την (ισχύουσα) κατεχόμενη άδεια οδήγησης.


Χορήγηση αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας

Η απώλεια της άδειας οδήγησης, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται συχνά άρα ενδέχεται να σας απασχολήσει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την επανέκδοση της απαιτείται από εσάς η προσκόμιση των παραπάνω εγγράφων και δικαιολογητικών σε ένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αφού βεβαίως έχετε δηλώσει την κλοπή ή την απώλεια σε Αστυνομικό Τμήμα.

Για τη διοικητική διαδικασία χορήγησης αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας, καταβάλλονται παράβολα 30 ευρώ για την εκτύπωση, 30 ευρώ για την απώλεια και 9,02 ευρώ για πάγιο τέλος χαρτοσήμου και εισφορά τρίτων, συνολικού αντιτίμου 69,02 ευρώ

Στα παράδοξα της διαδικασίας θα πρέπει να υπολογίζετε ότι αν η απώλεια της άδειας οδήγησης οφείλεται σε κλοπή, ολική ή μερική οχήματος (διάρρηξη) ή σε καταστροφή από φωτιά ή πλημμύρα, τότε απαιτούνται αποδεδειγμένα έγγραφα της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή της πυροσβεστικής. Με την προσκόμιση των παραπάνω δικαιολογητικών δεν απαιτείται η προσκόμιση του παραβόλου των 30 ευρώ για την απώλεια ή κλοπή.

Στην περίπτωση όμως που έχει προέλθει από ληστεία ή κλοπή εκτός αυτοκινήτου, τα παράβολα καταβάλλονται κανονικά.

Με την ολοκλήρωσης της διαδικασίας ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται από τα ΚΕΠ μέσω sms ή τηλεφώνου όταν αυτή ολοκληρωθεί, ώστε να προσέλθει στο ΚΕΠ και να παραλάβει το τελικό έγγραφο.


Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
-Σε περίπτωση που το δίπλωμα οδήγησης έχει λήξει τότε ακολουθείται η διαδικασία της ανανέωσής της, χωρίς την προηγούμενη έκδοση αντιγράφου και των προβλεπόμενων για αυτό (αντίγραφο) παραβόλων.

-Το νέο δίπλωμα ισχύει για χρονική διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Μετά τα 15 χρόνια θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. 
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το νέο δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια. Ομοίως ο οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει κάθε 5 χρόνια το δίπλωμα του έως ότου κλείσει τα 65 χρόνια. 
Από την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μετά, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για την χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, ανάλογα την περίπτωση.

πηγη:in.gr/foroline.gr/kteohellas.gr

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου