Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Μαρμελάδα των Χριστουγέννων


Μία ξεχωριστή και πολύ γιορτινή μαρμελάδα με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ιδανική για το πρωινό και το brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με αυτή τη μαρμελάδα μπορείτε να γεμίσετε χριστουγεννιάτικα ταρτάκια,να την δωρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα στις γιορτές μέσα σε ωραία βαζάκια ή να την προσφέρετε κέρασμα ως...γλυκό του κουταλιού.
Υλικά
4-5 μήλα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη 
4 κυδώνια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
200 γρ. αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
200 γρ. cranberries
100 γρ.αμύγδαλα ασπρισμένα,
χοντροκομμένα
500 γρ. ζάχαρη καστανή 
3 πορτοκάλια μόνο το χυμό τους
1 σφηνάκι κονιάκ 
2 ξυλάκια κανέλας
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Μαρινάρετε για 4-5 ώρες τα ξερά φρούτα με το χυμό των 2 πορτοκαλιών και το 1/2 σφηνάκι κονιάκ.
Σε κατσαρόλα βάζετε τα μήλα, τα κυδώνια,τα ξερά μαριναρισμένα φρούτα και 2 ποτήρια νερό.
Τα βράζετε σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν. Προσθέστε τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, το χυμό του ενός πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Βάζετε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά.Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε και το άλλο 1/2 σφηνάκι κονιάκ, το χυμό λεμονιού και τα χοντροκομμένα 
αμύγδαλα.

Αφήνετε να "δέσει" η μαρμελάδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Ελέγξτε εάν η μαρμελάδα έχει δέσει, βάζοντας λίγη σε ένα πιάτο και δημιουργώντας με ένα κουτάλι διάδρομο αν μείνει ανοιχτός είναι έτοιμη.
Μεταφέρετε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους. Αναποδογυρίζετε τα βάζα και αφήνετε τη μαρμελάδα αναποδογυρισμένη να κρυώσει. Τη διατηρείτε σε σκοτεινό μέρος.
Αποστείρωση βάζων
Για να διατηρηθεί μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να αποστειρώσουμε πρώτα τα βάζα. 
Τα πλένουμε (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. 
Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. 
Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το γλυκό. Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό να είναι ακόμα ζεστά. Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, για να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στο βάζο. 
Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κονσερβοποίηση και μπορούμε να φυλάξουμε το βάζο στο ντουλάπι μας για πολλούς μήνες. Αν το ανοίξουμε, το βάζουμε στο ψυγείο.

πηγη:steliosparliaros.gr/olivemagazine.gr/tantekiki.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου