Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Αρωματικό ελαιόλαδο

  No comments    
categories: 

Ένα καλό ελαιόλαδο και λίγη φαντασία χρειάζεται για να φτιάξουμε τα αρωματικά αυτά λάδια που μπορούν να αναδείξουν και το πιο «αδιάφορο» υλικό.
Και όταν λέμε καλό ελαιόλαδο, δεν μιλάμε μόνο για την οξύτητά του, αλλά και για τα αρώματα και τη γεύση του. Άλλο λάδι θα επιλέξουμε για να συνοδεύσουμε μια έντονη χωριάτικη με ελληνική φέτα και μπόλικο κρεμμύδι και άλλο για ένα ψάρι βραστό με λαδολέμονο. 
Για το πρώτο θα χρειαστούμε ένα λάδι έντονο, ώστε να «ακολουθεί» τις έντονες γεύσεις του κρεμμυδιού και της φέτας, χωρίς να χάνεται· για το δεύτερο θα προτιμήσουμε κάτι πιο ήπιο και απαλό, που αφήνει να αναδειχθεί η γεύση του φρέσκου ψαριού.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αρωματικά ελαιόλαδα. Στην αγορά θα βρείτε σίγουρα να αγοράσετε ελαιόλαδο αρωματισμένο με διάφορα βότανα και μπαχαρικά. 
Ωστόσο, μπορείτε εύκολα και απλά να φτιάξετε στο σπίτι τα δικά σας, με τα οποία θα αρωματίσετε σαλάτες, θα μαρινάρετε κρέατα και θα νοστιμίσετε ψητά λαχανικά. 
Και επειδή όλοι έχουμε και φίλους, ας τους χαρίσουμε ένα όμορφο μπουκάλι με αρωματικό ελαιόλαδο από τα χεράκια μας, μαζί με όλη μας την αγάπη.

Πώς θα φτιάξω αρωματικό ελαιόλαδο;
* Επιλέγετε ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας.
* Χρησιμοποιείτε μόνα τους ή σε συνδυασμούς, φρέσκα ή αποξηραμένα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπερίτσα, φλούδες και καρπούς εσπεριδοειδών. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στεγνά.
* Για την αποθήκευσή τους χρησιμοποιείτε μικρά γυάλινα δοχεία και μπουκάλια εξαιρετικά καθαρά και στεγνά.
* Δεν αφήνετε τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Πού θα χρησιμοποιήσω αρωματικό ελαιόλαδο;
* Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει ένα γεύμα παρά με ένα μπολάκι αρωματικό ελαιόλαδο και λίγο χοντρό αλάτι από δίπλα. Μπουκίτσες από φρέσκο ψωμί, παξιμαδάκια και κριτσινάκια είναι δεινοί «κολυμβητές» ελαιόλαδου και θα κάνουν τις καλύτερες βουτιές μέσα του.
* Στις πράσινες σαλάτες σας που θα τα λατρέψουν. Επίσης, τα βραστά και τα ψητά λαχανικά δεν έχουν καλύτερο ταίρι. Το ίδιο ισχύει για κρύες μακαρονοσαλάτες και ρυζοσαλάτες.
* Σε μαρινάδες, μέσα στις οποίες θα προετοιμάσετε κρεατικά και πουλερικά πριν από το ψήσιμο.
*Στα φρεσκοψημένα ψάρια, μόλις τα σερβίρετε.


Ιδέες για σπιτικά αρωματικά ελαιόλαδα

Με εσπεριδοειδή
Σε ένα αποστειρωμένο και εντελώς στεγνό μπουκάλι ρίχνουμε μισό λίτρο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις φλούδες από 1/2 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι ή κίτρο και τις φλούδες από 1/2 ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι. Κλείνουμε το μπουκάλι ερμητικά και το διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. 
Μπορεί να διατηρηθεί έως και για τρεις μήνες, αλλά τότε θα πρέπει στις 2 εβδομάδες να αφαιρέσουμε τις φλούδες λεμονιού.
Ταιριάζει πολύ στα βραστά χόρτα, στα ψάρια και στο κρέας, αλλά και για τη ζαχαροπλαστική είναι ιδανικό, γιατί αρωματίζει ζύμες και κουλουράκια.

Με κόλιανδρο και πιπέρια
Σπάμε σ’ ενα ξύλινο γουδί 1 κουτ. του γλυκού σπόρους κόλιανδρου και 1 κουτ. του γλυκού μαύρο και πράσινο πιπέρι. Σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι ρίχνουμε μισό λίτρο ελαιόλαδο και μία φλούδα βιολογικού ακέρωτου λεμονιού. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και κλείνουμε ερμητικά το μπουκάλι. 
Περιμένουμε δύο-τρεις εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να ποτίσει καλά το ελαιόλαδο με τα αρώματα.Το διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 4 - 5 μήνες. 
Η έντονη γεύση του ταιριάζει σε κρέατα και πουλερικά και είναι ιδανική για μαριναρίσματα.

Με καυτερές πιπεριές
Θα χρειαστούμε 2 ξερές κόκκινες καυτερές πιπεριές. Θα τις πιέσουμε στις παλάμες μας για να βγάλουν το άρωμά τους και θα τις βάλουμε σε ένα αποστειρωμένο και στεγνό μπουκάλι στο οποίο θα ρίξουμε μισό λίτρο ελαιόλαδο. 
Θα το αφήσουμε για 2 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος να πάρει το άρωμα από τις πιπεριές και θα το διατηρήσουμε για 4 - 5 μήνες.
Αναδεικνύει τις ήπιες γεύσεις των βραστών λαχανικών, π.χ., και συνοδεύει χωρίς να «χάνεται» τα ψητά κρέατα στη σχάρα.

Με λιαστές ντομάτες και κάππαρη
Για να το φτιάξουμε, θα χρειαστούμε 6 λιαστές ντομάτες και 2 κουτ. της σούπας κάππαρη. Θα χρειαστούμε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι με κάπως φαρδύ στόμιο και θα βάλουμε μία στρώση ντομάτες και μία στρώση κάππαρης εναλλάξ θα ρίξουμε μισό λίτρο ελαιόλαδο στο μπουκάλι. 
Θα το αφήσουμε για 2 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ενσωματωθούν τα αρώματα.Θα το διατηρήσουμε για 3 - 4 μήνες.
Μερικές σταγόνες από το λάδι αυτό θα αρωματίσουν τέλεια ένα σαγανάκι φέτας ή μια κρύα μακαρονοσαλάτα.

Με σκόρδο, δεντρολίβανο και κόκκινη πιπερίτσα τσίλι
Θα χρειαστούμε 1-2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους,1 κλαδάκι δεντρολίβανο,2 πιπερίτσες τσίλι και μισό λίτρο ελαιόλαδο Πλένετε και στεγνώνετε καλά το δεντρολίβανο. Παίρνετε ένα πολύ καθαρό και στεγνό μπουκάλι και τοποθετείτε μέσα το δεντρολίβανο.Προσθέτετε το σκόρδο τις πιπερίτσες και το ελαιόλαδο και κλείνετε το μπουκάλι. 
Το αφήνετε σε σκοτεινό σημείο για 2 εβδομάδες. Μετά είναι έτοιμο για χρήση.
Ταιριάζει σε ψητές και βραστές πατάτες και γενικότερα σε ψητά λαχανικά. Αν έχετε κατά νου να βάλετε στο φούρνο ένα μπουτάκι αρνάκι, αυτό το λαδάκι τού ταιριάζει πολύ.

Με λεμόνι, γαρίφαλο και κανέλα
Γι΄αυτό το αρωματικό λάδι θα χρειαστούμε μισό λίτρο ελαιόλαδο,1 λεμόνι.3-4 γαρίφαλα,2 ξυλάκια κανέλας. Πλένετε και στεγνώνετε καλά το λεμόνι. Καρφώνετε πάνω του τα γαρίφαλα και το τοποθετείτε σε ένα βάζο. Προσθέτετε τα ξυλάκια της κανέλας και το ελαιόλαδο και κλείνετε το δοχείο. 
Το αφήνετε σε σκοτεινό και στεγνό μέρος για 2 εβδομάδες. 
Ταιριάζει σε κοτόπουλο ψητό ή κατσαρόλας, ιδιαίτερα αν το μαγειρέψετε με ανατολίτικο τρόπο, σε ταμπουλέ, κέικ και κουλούρια λαδιού.

Σημείωση:Όταν το ανοίξετε και αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε, καλό είναι να πετάξετε τα αρωματικά γιατί μπορεί να μουχλιάσουν και να σας χαλάσουν το λάδι.

πηγη:gastronomos.gr/olivemagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου