Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η σκορδαλιά και οι συνταγές της!


Η σκορδαλιά που είναι γνωστή και ως αλιάδα, είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ στην ελληνική κουζίνα το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί -και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο ώστε να δώσει στο μείγμα μία απαλή, κρεμώδη υφή. Πολλές φορές προστίθεται και ξύδι. Παραλλαγές της βασικής συνταγής περιλαμβάνουν τα αυγά ως το υλικό που δίνει την κρεμώδη υφή, κάνοντας το λιγότερο ή και καθόλου παχύρρευστο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το γαλλικό αγιαλί, το καταλονικό αλιόλι, και ούτω καθεξής. Στα Ιόνια νησιά η σκορδαλιά σερβίρεται με μπακαλιάρο και συνήθως με λεμόνι αντί ξύδι.

Η σκορδαλιά συνήθως συνοδεύει τηγανητά ψάρια (κυρίως μπακαλιάρο), τηγανητά λαχανικά (κυρίως μελιτζάνες και κολοκύθια, ή βραστά λαχανικά (κυρίως τεύτλα). Μερικές φορές χρησιμοποιείται ως βούτημα.
Η σκορδαλιά είναι το σύγχρονο αντίστοιχο του αρχαίου «σκορόθαλμου».

Δείτε Tips και 
πολύ απλές συνταγές σκορδαλιάς για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα.
Σκορδαλιά με πατάτα ή/και με αμύγδαλο 



Η σκορδαλιά με πατάτα έχει υφή και πυκνότητα πουρέ πατάτας. Δεν είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε όμως και αραιή. Επίσης, όπως την γυρίζετε πρέπει σχεδόν να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους.
Η σκορδαλιά με αμύγδαλο έχει μια λεπτή και πολύ ενδιαφέρουσα γεύση.
Δείτε τη συνταγή Σκορδαλιά με πατάτα ή/και με αμύγδαλο 


Σκορδαλιά με καρύδια από την Θράκη



Η σκορδαλιά με το καρύδι γίνεται πιο σκουρόχρωμη. Είναι μια διαφορετική σκορδαλιά με έναν τέλειο συνδυασμό αυτόν του σκόρδου με την καρυδόψιχα.Τα αιθέρια έλαια του καρυδιού «ηρεμούν» το σκόρδο, δίνοντας ταυτόχρονα βάθος στη γεύση.
Δείτε την συνταγή Σκορδαλιά με καρύδια από την Θράκη


Tips σκορδαλιάς 




Η σκορδαλιά είναι ένα έδεσμα γνήσια ελληνικό, με ορισμένες μόνο εκδοχές της -όπως την αλιάδα- να έχουν δεχτεί ξένες επιρροές.Με ψωμί, με καρύδια ή αμύγδαλα, με πατάτα, όλες χαρακτηρίζονται από τη γενναία ποσότητα σκόρδου και παρόμοια παρασκευή.
Αν σας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του σκόρδου ή σκορδαλιά σας φαίνεται βαριά ή θέλετε να ξεφύγετε από τα κλασικά και να της δώσετε χρώμα με τα μυστικά που σας αποκαλύπτουμε η σκορδαλιά σας θα κλέψει την παράσταση!
Δείτε Σκορδαλιά και Τιπς σκορδαλιάς 


πηγη:sofissecrets1.blogspot.com//el.wikipedia.org


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου