Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Αρνάκι στο φούρνο (Κασπακ’νό Λήμνου)



Το Κασπακ’νό, είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με ρύζι και λιωμένο φρέσκο τυρί από πάνω. 
Παραδοσιακό έδεσμα της Λήμνου με καταγωγή, όπως μαρτυρά και τ’ όνομά του, από το χωριό Κάσπακας και με πρωταγωνιστή το ντόπιο αρνάκι ή κατσικάκι.Είναι το εμβληματικό Πασχαλινό φαγητό των κατοίκων του Κάσπακα. 
Καταπλήξετε τους συνδαιτυμόνες σας σ΄ένα Κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι!

Υλικά

2 κιλά αρνί ή κατσίκι 
κομμένο μικρές μερίδες
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
500 γρ. Καλαθάκι Λήμνου 
Μυρωδικά (μάραθο, δυόσμο, 
φρέσκο κρεμμυδάκι)
Αλατοπίπερο
½ φλ. ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο για νοστιμιά

Σημείωση:
Αν δεν σας αρέσουν τα μυρωδικά μπορείτε εναλλακτικά να μπήξετε σκλήθρες σκόρδου στα κομμάτια του κρέατος. 

Το καλαθάκι Λήμνου το προμηθεύεστε από όλα τα super market. 

Εκτέλεση
Πλένετε και αλατοπιπερώνετε το αρνάκι,το τοποθετείτε σε ταψί με λίγο βούτυρο, το λάδι και λίγο νερό και το ψήνετε στο φούρνο στην αρχή σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μετά ξεσκέπαστο.Όταν το ξεσκεπάσετε το γυρίζετε αρκετές φορές για να ψηθεί πολύ καλά από όλες τις πλευρές και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νεράκι ακόμα.

Στο μεταξύ, πλένετε το ρύζι κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και το βράζετε για 8 λεπτά.
Αφού ψηθεί το κρέας σουρώνετε τον ζωμό του, τον μετράτε και τον ξαναρίχνετε στο ταψί, όπου προσθέτετε το ρύζι, τα μυρωδικά και συμπληρώνετε βραστό νερό, τόσο ώστε η συνολική ποσότητα υγρών να είναι 4 κούπες (αναλογία νερού/ρυζιού 2 προς 1). 
Ψήνετε για 10-15 λεπτά ακόμα.
Αφού βράσει το ρύζι τοποθετείτε από πάνω του τα τεμάχια του κρέατος και ολοκληρώνετε στρώνοντας όλη την επιφάνεια του φαγητού με φέτες τυριού καλαθάκι.Το βάζετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει το τυρί.  
Σερβίρεται ζεστό  και το απολαμβάνετε με μια πλούσια σαλάτα.

πηγη:livetotravelandtaste.com/visit.lesvos.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου