Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Μuffin ή cupcake!


Είναι και τα δύο πεντανόστιμα και λαχταριστά! Μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι το ίδιο!

Ειδικά αν καλύψουμε τα muffins μας με σοκολάτα και τρούφα ή τα διακοσμήσουμε με ζαχαρωτά, τότε είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν το γλυκό μας είναι muffin ή cupcake!
Ποια είναι όμως αλήθεια η πραγματική διαφορά ανάμεσα τους;

Ένα muffin είναι κάτι σχετικά υγιεινό. Δεν είναι πολύ γλυκό, μπορεί να είναι φτιαγμένο με αλεύρι ολικής αλέσεως και είναι πιθανότερο να φορτωθεί με φρούτα παρά με καραμέλα. Ένα muffin μπορεί επίσης να είναι αλμυρό αντί για γλυκό. Η υφή του είναι συνήθως στεγνή και ελαφρώς πυκνότερη από του cupcake.

Με αυτή τη βασική συνταγή δε θα ξαναγοράσετε muffin!

Υλικά 
(Μερίδες 12)

2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη ακατέργαστη
1 φλιτζ. αποξηραμένο κράνμπερι (ή άλλα αποξηραμένα φρούτα)
2/3 φλιτζ. γάλα
1/2 πλάκα βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
1 αυγό μεγάλο ελαφρά χτυπημένο
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C για να ψήσουμε τα muffins. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για muffins με 12 θήκες.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας. Ανακατεύουμε και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.

Σε μπολ βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και το αυγό και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά και απαλά διπλώνουμε – ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.

Ισομοιράζουμε στις βουτυρωμένες θήκες. Ψήνουμε για περίπου 20΄. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν, πιέζουμε με το δάχτυλο την κορυφή ελαφρά και αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα. Αλλιώς, τα ψήνουμε λίγο ακόμη.

Τα αφήνουμε στις θήκες 5΄ και στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα.

Τα cupcakes από την άλλη, είναι μικρογραφίες κέικ. Είναι γλυκά εξ ορισμού, ενώ η γεύση τους μπορεί να είναι βανίλια, σοκολάτα ή και red velvet. Ένα cupcake είναι ζουμερό και πλούσιο σε αυγά, βούτυρο και ζάχαρη. Είναι ένα είδος επιδορπίου, όχι όμως μία επιλογή για καθημερινό πρωινό. Και τα cupcakes έχουν πάντα μα πάντα γλάσσο.
Αυτό είναι και το πραγματικό τους χαρακτηριστικό!

Λαχταριστά γεμιστά cupcakes βανίλιας

Υλικά 
(Μερίδες 24)

1 φλ. βούτυρο πολύ μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλ. ζάχαρη
1¾ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά
1 φλ. γάλα
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
βουτυρόκρεμα της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Για τα cupcakes βανίλια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C, στον αέρα. Στρώνουμε με θήκες cupcakes (χάρτινες) δύο ταψάκια muffins με 12 θήκες το καθένα.

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για 3΄-4΄, να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν και χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ για 3΄-4΄, να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Πρέπει να τα απορροφάει το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και εναλλάξ προσθέτουμε αλεύρι και γάλα. Ισομοιράζουμε στις θήκες το μείγμα, γεμίζοντας κατά τα 3/4. Ψήνουμε για 20΄-23΄. Δεν πρέπει να τα παραψήσουμε, πρέπει να έχουν υγρασία. Είναι έτοιμα όταν πιέζουμε ελαφρά την κορυφή και αυτή επανέρχεται.

Τα αφήνουμε 5΄ να σταθούν στη φόρμα και τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση (καπάκι), τα γεμίζουμε με βουτυροκρέμα της αρεσκείας μας ή και με πολλά διαφορετικά χρώματα, βάζουμε το καπάκι και καλύπτουμε ολόκληρο το cupcake σαν τούρτα με βουτυροκρέμα.

Εσείς, σε ποια από αυτές τις δύο λαχταριστές κατηγορίες είστε φαν;

πηγη:argiro.gr































































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου