Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018

Οδηγίες για το ψήσιμο και το καθάρισμα των κάστανων και την παρασκευή πουρέ κάστανου


Για να απολαύσετε τα πεντανόστιμα κάστανα, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε από τη φλούδα που τα περιβάλει. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς ο πεντανόστιμος καρπός είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί.

Δείτε παρακάτω ανάλογα με τον τρόπο που θα τα μαγειρέψετε, την προετοιμασία που πρέπει να τους κάνετε προκειμένου να γίνει το καθάρισμά τους παιχνιδάκι, αλλά και τον τρόπο που θα τα αποθηκεύσετε πριν ή μετά το μαγείρεμα.

Κάστανα βραστά
Για να κάνουμε τα κάστανα βραστά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά.
Με το που πάρουν βράση, χρειάζονται 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. 

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Το μυστικό εδώ είναι να τα καθαρίσετε όσο ακόμα είναι ζεστά. Όταν κρυώσουν καθαρίζονται πιο δύσκολα.



Κάστανα ψητά
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς C.
Ψήνουμε στο τζάκι, πάνω σε ειδική σχάρα.
Ψήνουμε σε τηγάνι, πάνω σε χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας.

Επίσης, μπορούμε να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και κατόπιν να τα ψήσουμε με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Έτσι θα κρατήσουν περισσότερη υγρασία και δεν θα στεγνώσουν.

Κάστανα στο φούρνο μικροκιμάτων
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία χαρακιά σε όλο το μήκος του σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
-Βάζουμε τα κάστανα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Διαλέξτε σκεύος όχι πολύ μεγάλο, καθώς πρέπει να χωρέσει και ένα μπολάκι με λίγο νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. 
Βάζουμε το μπολάκι με τα κάστανα μαζί με το μπολάκι με το νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και ρυθμίζουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.
Άλλος τρόπος
-Βάζουμε τα κάστανα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε λιγάκι νερό μέσα στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Ρυθμίζουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.

Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε να ψήσετε τα κάστανά σας, αφού τα ψήσετε να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.



Πώς θα διατηρήσετε τα κάστανα
Τα μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα κάστανα συντηρούνται και αποθηκεύονται τέλεια στον καταψύκτη για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.

Πως θα φτιάξετε πουρέ κάστανου για συνοδευτικό σε κρέας


Υλικά 
(Μερίδες: 6)

1 κιλό κάστανα καθαρισμένα 

(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προβρασμένα κάστανα)

1 φλ. ζωμό κρέατος

1 φλ. γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση

Για τον πουρέ κάστανο, βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν. Τα ξεφλουδίζουμε, και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. 
Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. 
Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. 
Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ για να πολτοποιηθεί.
Γαρνίρουμε τον πουρέ κάστανο σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε όποιο μαγειρεμένο κρέας θέλουμε.
Φτιάξτε τον πουρέ κάστανου, διατηρήστε τον ζεστό και τελευταία στιγμή, περάστε τον στον μύλο λαχανικών, αλλιώς αλέστε τον.



Πως θα φτιάξετε πουρέ κάστανου για ζαχαροπλαστική



Υλικά



(Για 500 γρ.πουρέ)

400 γρ. κάστανα βρασμένα
150 γρ. ζάχαρη 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
500 γρ. νερό 

Εκτέλεση 

Ρίχνουμε σε ένα μικρό κατσρολάκι τα 
βρασμένα κάστανα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό και βράζουμε, με ανοιχτό καπάκι, για 25-30 λεπτά.
Μόλις μειωθεί η στάθμη του νερού και μείνει περίπου ένα δάχτυλο (1 εκ.) αφαιρούμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα κάστανα και γίνει το μείγμα μας πουρές.
Όταν είναι έτοιμος, μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Συντηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ για να φτιάξουμε paris-breast, τσουρέκι με κάστανο κ.α.



πηγη:argiro.gr/akispetretzikis.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου