Τα σύκα θέλουνε δροσιά και τα κεράσια κάψα.
Τα σύκα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα μούρα και αποτελούν ένα από τα πιο γλυκά κι αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Η καλύτερη εποχή για να απολαύσουμε τα σύκα είναι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο έτσι το τέλος της εποχής του σύκου, σηματοδοτεί και την αρχή του φθινοπώρου.
Τα σύκα ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων εκείνων που δεν έχουν πολλές ημέρες ζωής εντός ή εκτός ψυγείου (εντός ψυγείου μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 2-3 ημέρες). Από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε, λοιπόν, θα πρέπει να τα καταναλώσουμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό, όσον αφορά τα φρέσκα σύκα, μιας και τα αποξηραμένα μπορούν να κρατήσουν ακόμα και 6 μήνες.
Με τα σύκα μπορούμε να φτιάξουμε απίθανες γλυκές συνταγές ή να νοστιμίσουμε τις σαλάτες μας. Αυτά όσον αφορά τα φρέσκα. Φυσικά, υπάρχουν και τα αποξηραμένα, τα οποία μπορούν επίσης επάξια να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Γλυκό κουταλιού με ώριμα ψητά σύκα γεμιστά με αμύγδαλο, σε αρωματικό σιρόπι
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το γλυκό του κουταλιού συκαλάκι με τα μικρά άγουρα σύκα.
Αυτό το πρωτότυπο και γευστικό γλυκό του κουταλιού με ώριμα φρούτα φουρνιστά. Κλείνει όλη τη γεύση, το άρωμα και την ιδιαιτερότητα του φρούτου στο κουτάλι μας. Τρατάρισμα από τα πιο εκλεκτά!
Υλικά
1.500 ώριμα σύκα μέτριου μεγέθους,
πλυμένα και στεγνά
150 γρ. αμύγδαλα λευκά
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
200 ml νερό
30 ml χυμός λεμονιού
600 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού κόκκοι από μαύρο πιπέρι
1 κλωνάρι λεβάντα ή
2-3 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καλύπτουμε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα αραδιάζουμε στο ένα ταψί, πάνω στη λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Στο άλλο ταψί αραδιάζουμε τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε και τα δύο στον φούρνο και ψήνουμε τα μεν αμύγδαλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα δε σύκα για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το μυρωδικό και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά (απ' όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
Σε κάθε μισό σύκο βάζουμε ένα αμύγδαλο στη (μαλακωμένη από το ψήσιμο) σάρκα και κλείνουμε με το άλλο μισό σύκο. Τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, πιέζοντας λιγάκι, και απογεμίζουμε με το σιρόπι, όσο είναι ζεστό. Κλείνουμε τα βάζα και μόλις κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.
Πρόταση σερβιρίσματος
— Ως κλασικό γλυκό του κουταλιού, με λίγο από το σιρόπι τους.
— Τα πιέζουμε με πιρούνι να μισολιώσουν και τα απλώνουμε σαν μαρμελάδα σε φέτες κέικ ή γεμίζουμε μια τάρτα.
— Συνοδεύουμε παγωτό, γιαούρτι, πανακότα, κρέμες.
Τα σύκα, με τη μελωμένη τους σάρκα, γίνονται εξαιρετικό λικέρ για το εκλεκτά μας κεράσματα.
Πρόταση σερβιρίσματος
— Ως κλασικό γλυκό του κουταλιού, με λίγο από το σιρόπι τους.
— Τα πιέζουμε με πιρούνι να μισολιώσουν και τα απλώνουμε σαν μαρμελάδα σε φέτες κέικ ή γεμίζουμε μια τάρτα.
— Συνοδεύουμε παγωτό, γιαούρτι, πανακότα, κρέμες.
Λικέρ σύκο με τζίντζερ
Υλικά
600 γρ. σύκα, κατά προτίμηση βασιλικά
(με τη μοβ φλούδα), καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
150 γρ. ζάχαρη
750-800 ml καλής ποιότητας βότκα
20 γρ. φρέσκο τζίντζερ,
καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τα σύκα με τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να μην «κριτσανίζει».
Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τα σύκα με τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να μην «κριτσανίζει».
Μεταφέρουμε σε μεγάλο δοχείο, προσθέτουμε τη βότκα και το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βάζο που κλείνει καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ημέρες – κάθε 2 ημέρες ανακινούμε το βάζο καλά.
Τοποθετούμε ένα τουλπάνι ή μια λεπτή πετσέτα κουζίνας πάνω από ευρύχωρο δοχείο και σουρώνουμε, στύβοντας πολύ απαλά το τουλπάνι για να μην πέσει πολύς πολτός και μας θολώσει το λικέρ.
Το λικέρ είναι έτοιμο.
Το μεταφέρουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μήνες.
πηγη:akispetretzikis.com/gastronomos.gr/Νένα Ισμυρνόγλου/Χριστόφορος Πέσκιας
πηγη:akispetretzikis.com/gastronomos.gr/Νένα Ισμυρνόγλου/Χριστόφορος Πέσκιας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου