Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Πόσα μελομακάρονα μπορεί να φάει ένα παιδί


Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πρωταγωνιστούν αυτές τις μέρες στο σπίτι. Είναι όμως ωφέλιμα για τα ; Πρέπει να τα τρώνε και σε τι ποσότητες; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει και σου εξηγεί!

Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με δύο πολύ δημοφιλή γλυκά: τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Από πότε ένα παιδί θα μπορούσε να τα γευτεί; Πόσα κομμάτια επιτρέπεται να φάει; Να προτιμήσουμε τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες; Είναι μερικές από τις απορίες των γονιών που θέλουν και την απάντησή τους!


Καταρχήν θα πρέπει να υπολογίζετε ότι και τα δύο είναι γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του παιδιού. Αντίθετα, η λογική λήψη μπορεί και να ωφελήσει αν τα γλυκά αυτά έχουν παρασκευαστεί με αγνά υλικά. 

Τι πρέπει να προσέχετε;
Επειδή και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν ξηρούς καρπούς κανονικά δεν θα πρέπει να τα τρώνε παιδιά κάτω των 4 χρονών επειδή υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρείται το αμύγδαλο ή το καρύδι και να πετάγεται ή να θρυμματίζεται προσεκτικά για να μην σταθεί στο λαιμό του παιδιού. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. 


Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 12 μηνών δεν θα πρέπει να τρώνε μελομακάρονα επειδή περιέχουν μέλι, το οποίο απαγορεύεται να καταναλωθεί τους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα μελομακάρονα γεμιστά με σοκολάτα καθώς το αλλεργικό προφίλ τους είναι αυξημένο. 

Όσον αφορά στις θερμίδες τους αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού και από την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, Γενικά ένα μέτριο κομμάτι, μελομακάρονο ή κουραμπιές μπορεί να έχει από 110 έως 150 θερμίδες. 

Πότε μπορεί να ωφελήσουν;
Αν εξαιρέσουμε τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία και δεν κάνουμε υπερκατανάλωση, τα γλυκά αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής σε σχέση με άλλα γλυκίσματα. 
Τα μελομακάρονα βέβαια υπερέχουν όσον αφορά στην ποιοτική και θερμιδική αξία. 

Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι το ελαιόλαδο σε σχέση με το βούτυρο των κουραμπιέδων. 
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά μονοακόρεστα λιπαρά. 
Αντίθετα το βούτυρο περιέχει τα "κακά", κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερίνη. 
Οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα τα καρύδια, περιέχουν πολλά "καλά" ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Το μέλι έχει πολλά χρήσιμα ιχνοστοιχεία, πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του. 


Ακόμη αν στα μελομακάρονα υπάρχει κανέλα προστίθενται αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης οι κουραμπιέδες υστερούν καθώς περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.


Συμπέρασμα
1. Και τα δύο γλυκίσματα θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τα παιδιά αλλά με μέτρο.
2. Τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του μέτρου και παρασύρονται.
3. Αποφύγετε εσείς οι γονείς την υπερκατανάλωση για να μην σας μιμούνται τα παιδιά. 
4. Φτιάξτε μικρές μερίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. 
5. Μην διακοσμείτε το σπίτι σας με γλυκά. Κρατήστε τα κρυμμένα και σερβίρετε όταν το κρίνετε απαραίτητο.
6. Αποφύγετε να τρώτε να τρώτε γλυκίσματα μπροστά στην τηλεόραση γιατί χάνεται ο έλεγχος. 
7. Παρασύρετε το παιδί σας να επιλέξει τα μελομακάρονα αντί για κουραμπιέδες.
8. Προτείνετε να μοιραστείτε μαζί του ένα κομμάτι αντί να το φάει ολόκληρο. 
9. Φροντίστε να έχει φάει κάτι πριν ώστε να έχει λιγότερη όρεξη και πείνα. 
10. Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά για επιβράβευση και αντάλλαγμα.




Πηγή:ipaideia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου