Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Χασλαμάς



Αυτό το γλυκό είναι σκέτο αριστούργημα. Συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε Μακεδονία και Θράκη. Εγώ το λέω και «μελομακάρονο ταψιού» ποιητική αδεία, αφού φτιάχνεται με τα ίδια ακριβώς υλικά του μελομακάρονου, άρα έχει την ίδια ακριβώς γεύση, τα ίδια αρώματα και την ίδια υφή. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε, είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο!!
Υλικά


(για ένα ταψάκι Δ: 25 Χ35εκ.)


500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

175γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 σφηνάκι κονιάκ

1 φλιτζάνι καρύδια κι αμύγδαλα ανάμεικτα χοντροκοπανισμένα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα


Για το σιρόπι


600γρ. ζάχαρη

½ λίτρο νερό
½ λεμόνι
5-6 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλας
2 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Ανακατεύετε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά εκτός από τα δύο τελευταία και στο τέλος διαλύετε στο χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και προσθέτετε το αφρίζον μείγμα στη λεκανίτσα. 

Ανακατεύετε με κουτάλα ξύλινη τα υλικά σας μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει λίγο στο χέρι.

Λαδώνετε το ταψάκι σας και απλώνετε μέσα το μείγμα. 
Το πιέζετε με την παλάμη σας να ισιώσει και το πάχος του να μην ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατοστό στο ταψί.

Χαράζετε την επιφάνεια του γλυκού σε ρόμβους, αν θέλετε τοποθετετείτε στο κέντρο του καθενός από ένα κομμάτι αμύγδαλο ή καρύδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα μικρή το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα τα γαρίφαλα, το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα του την οποία κόβετε επιφανειακά και ρίχνετε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύετε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήνετε να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και διαλύετε στο σιρόπι το μέλι.

Διατηρείτε το σιρόπι ζεστό.
Ξεφουρνίζετε το γλυκό και αφού περάσουν 10 λεπτά το σιροπιάζετε με το σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα.

Αφήνετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει ή να γίνει χλιαρό τουλάχιστον πριν το σερβίρετε.

Πηγή:sweetly.gr

2 σχόλια: