Γρήγορα: Πόσες γυναίκες εφευρέτριες μπορείτε να σκεφτείτε; Αν έπρεπε να μαντέψουμε, θα βάζαμε στοίχημα ότι πέρα από την Μαρί Κιουρί, δεν σας έρχεται καμία άλλη. Και αν μιλήσουμε για γυναίκες ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατρούς που άλλαξαν την ιατρική επιστήμη, ή επιστήμονες, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Ιδού έξι σπουδαίες γυναίκες που η Ιστορία ξέχασε –αλλά εσείς πρέπει να θυμάστε.
Η Ada Lovelace, κόρη του Λόρδου Βύρωνα, θεωρείται σύμφωνα με αυτό εδώ το άρθρο του New Scientist ότι έγραψε, το μακρινό 1843, τον πρώτο κώδικα για πρόγραμμα υπολογιστή στην ανθρώπινη Ιστορία. Η γλώσσα προγραμματισμού Ada πήρε το όνομά της προς τιμήν της. Λεπτομέρειες για την ζωή και το έργο της στα ελληνικά, εδώ.
Η γεννημένη το 1914 Hedy Lamarr, μεγάλη ηθοποιός του Χόλιγουντ, εφηύρε την βασική τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα για τις ασύρματες επικοινωνίες (από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι το blue tooth) μία συσκευή διασποράς φάσματος, λεπτομέρειες για την οποία έχει η Wikipedia εδώ.
Η Fe del Mundo ήταν η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια ιατρικής του Χάρβαρντ, το 1936. Το Πανεπιστήμιο την έκανε δεκτή αφενός γιατί η Fe ήταν ιδιοφυΐα… αφετέρου γιατί δεν κατάλαβαν πως ήταν γυναίκα. Εκείνη, που θα ίδρυε αργότερα την πρώτη παιδιατρική κλινική στην πατρίδα της, τις Φιλιππίνες, αναφέρει στην βιογραφία της ότι την πρώτη μέρα που πήγε στο Χάρβαρντ, ψάχνοντας να βρει τον κοιτώνα της, θεώρησε πως την είχαν κατά λάθος βάλει στον ανδρικό, και μόνο όταν το έψαξε διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν γυναικείοι, για τον απλούστατο λόγο ότι το Χάρβαρντ δεν είχε, μέχρι εκείνη την ημέρα, γυναίκες φοιτήτριες.
Η Madam C. J. Walker, γνωστή και ως Sarah Breedlove Walker, ήταν η αναλφάβητη κόρη απελευθερωμένων σκλάβων που έγινε μεγαλώνοντας πολιτική και κοινωνική ακτιβίστρια, και η πρώτη γυναίκα εκατομμυριούχος στις ΗΠΑ, χάρη σε μια θεραπεία μαλλιών που εφηύρε. Έλαβε μέρος σε πολλούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων την αναγνώριση του λιντσαρίσματος ως ομοσπονδιακό έγκλημα. Γεννήθηκε στον αμερικανικό νότο το 1867 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1919, σε ηλικία 51 ετών.
Οι Harvard Computers, η αμιγώς γυναικεία ομάδα του αστρονόμου του Χάρβαρντ Edward Charles Pickering, κατέγραψαν και ταξινόμησαν όλα σχεδόν τα ουράνια σώματα. Μία από τα μέλη της ομάδας, η Antonia Maury, δημιούργησε το 1897 το σύστημα ταξινόμησης Harvard Spectral, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Η γεννημένη στο Σικάγο το 1838 Margaret A. Wilcox εφηύρε το 1893 το καλοριφέρ του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και τα πρώτα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
πηγη:in2life.gr/Ηρώς Κουνάδη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου