Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Αλμυρή τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα

  No comments    
categories: 


Η λέξη τάρτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη tarte που σημαίνει τάρτα ή πίτα, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην πίτα η γέμιση καλύπτεται με φύλλο ζύμης, ενώ η τάρτα παραμένει ανοικτή. Περαιτέρω διαφορές σχετίζονται με τα είδη και εξοπλισμό μαγειρικής που χρησιμοποιούνται.

Για την προέλευση της τάρτας υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Είναι εν μέρει γαστρονομική παράδοση στην οποία το φαγητό παρασκευάζεται από στρώσεις διαφορετικού τύπου, αφετέρου το ψήσιμο πιτών και ταρτών είναι μεσαιωνική συνήθεια που συνοδεύεται από τεχνογνωσία και έθιμα. 

Η ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες πρωτοπαρουσιάστηκε το 1550, περίπου 200 χρόνια μετά από τις ζύμες πίτας. Εκείνη τη χρονική περίοδο η τάρτα ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών, ενώ οι πίτες ήταν συστατικά της κουζίνας των κοινών θνητών. Στις αρχές του μεσαίωνα οι τάρτες ήταν γεμισμένες με κρεατικά, αργότερα όμως υπερίσχυσαν γαστρονομικά οι γλυκές τάρτες με γέμιση κρέμας και γαρνίρισμα φρούτων.

Μία προγενέστερη τάρτα είναι η ιταλική κροστάτα, που χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα.

Υλικά
Κομμάτια: 12

Για τη ζύμη
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
50 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
230 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. μέλι
3 αυγά
230 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση 

Ζύμη

Για τη ζύμη της αλμυρής τάρτας με ξερά σύκα και γραβιέρα, ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά είτε στο μίξερ (με το φτερό) είτε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χλστ. Για να μην κολλήσει, χρησιμοποιούμε μπόλικο αλεύρι, αλλιώς την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
Στρώνουμε τη ζύμη μέσα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ., καλύπτοντας καλά και τα πλαϊνά.
Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. (Θα περισσέψει αρκετή. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε μια άλλη τάρτα. Διατηρείται έως 1 εβδομάδα.)

Γέμιση

Για την γέμιση της αλμυρής τάρτας με ξερά σύκα και γραβιέρα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά. Μέσα στην τάρτα απλώνουμε τα σύκα, την τριμμένη γραβιέρα και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα των αυγών.

Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
Σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.

πηγη:el.m.wikipedia.org/gastronomos.gr
Μια συνταγή που ο Στέλιος Παρλιάρος πρωτοπαρουσίασε σε ένα γαστρονομικό συνέδριο στην Κρήτη, το 2007, με καλεσμένο τον Gordon Ramsay.














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου