Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

10 Βασικές Αρχές Προαγωγής Ψυχικής Υγείας



Ενημερώσου, από τον παιδίατρο ή από άλλους, γονείς για τα αναμενόμενα επιτεύγματα κάθε ηλικίας, ώστε να μην έχεις υπερβολικά μικρές ή υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες από το δικό σου παιδί.
Ενθάρρυνε το παιδί σου να εκφράσει τα συναισθήματά του. Σεβάσου αυτά τα συναισθήματα. Καθησύχασε το παιδί σου ότι όλοι αισθάνονται πόνο, φόβο, θυμό και άγχος. Προσπάθησε να εντοπίσεις την πηγή αυτών των συναισθημάτων. Βοήθησε το παιδί σου να εκφράσει τον θυμό του με θετικό τρόπο, χωρίς να καταφεύγει στην βία.
Ενίσχυσε τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Διατήρηση την ένταση της φωνής σου χαμηλά - ακόμα και όταν δεν συμφωνείς. Διατήρησε τους διαύλους της επικοινωνίας ανοικτούς.

Άκου το παιδί σου. Χρησιμοποίησε λέξεις και παραδείγματα τα οποία μπορεί να κατανοήσει. Ενθάρρυνε το να σε ρωτάει για τις απορίες του. Κάνε το παιδί σου να αισθανθεί άνεση και ασφάλεια. Να είσαι ειλικρινής. Επικεντρώσου στα θετικά. Εξέφρασε την προθυμία σου να συζητήσεις οποιοδήποτε θέμα.
Αποτελείς εσύ ένα καλό παράδειγμα; Έλεγξε τον τρόπο που εσύ επιλύεις τα προβλήματά σου. Αναζήτησε βοήθεια αν τα συναισθήματα ή οι συμπεριφορές του παιδιού σου σε κατακλύζουν ή αν νιώθεις δυσκολία να ελέγξεις την απογοήτευση ή τον θυμό σου.
Ενθάρρυνε τα ταλέντα του παιδιού και αποδέξου τις δυσκολίες του. Θέσε στόχους βάσει των ικανοτήτων και ενδιαφερόντων του παιδιού σου. Μην συγκρίνεις τις ικανότητες του παιδιού σου με αυτές των υπολοίπων παιδιών.
Γιόρτασε τα επιτεύγματά του. Δείξε εκτίμηση στην μοναδικότητα του παιδιού σου. Αφιέρωσε συστηματικά χρόνο στο παιδί σου.
Ενίσχυσε την ανεξαρτησία και την αυτοαξία του παιδιού σου. Βοήθησε το παιδί σου να αντιμετωπίσει τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής. 

Δείξε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του παιδιού σου να χειριστεί προβλήματα και να αντιμετωπίσει νέες εμπειρίες.

Εφάρμοσε εποικοδομητική, δίκαιη και συνεπή πειθαρχία (η πειθαρχία είναι μια μορφή εκπαίδευσης, όχι μια μορφή σωματικής τιμωρίας). Κάθε παιδί, όπως και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Διερεύνησε τι είναι αποτελεσματικό για το δικό σου παιδί. Δείξε αποδοχή για τις θετικές συμπεριφορές του. Βοήθησέ το να μάθει από τις εμπειρίες του.
Αγάπα το παιδί σου χωρίς όρους. Δίδαξε την αξία της συγνώμης, της συνεργασίας, της υπομονής, της συγχώρεσης, και της έγνοιας για τους άλλους. Μην προσδοκάς την τελειότητα. Το να είσαι γονιός είναι δύσκολη δουλειά.


Πηγή: logotherapeia.eu

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου