Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Πως να φτιάξετε:Frosting, κρέμες και γλάσο σοκολάτας


Επικάλυψη (φρόστινγκ) 

• 275 γρ. μαλακό τυρί κρέμα ή ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι 
•175 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη 
• το ξύσμα 1 λεμονιού 
• 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού 
• 100 ml κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση 
Χτυπάτε μαζί σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Χτυπάτε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και την ενσωματώνετε στο μείγμα με σταθερές κινήσεις. Το γλάσο είναι έτοιμο.


Κρέμα βουτύρου-βανίλιας 
• 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 
ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου 
• 400 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από κόσκινο 
• 1 δόση σκόνη βανίλια 
• λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) 
• ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση 
Για να φτιάξετε την κρέμα, χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτετε μερικές σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν θέλετε, και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί. Βάζετε το μείγμα για 5’ στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί λίγο και στη συνέχεια το απλώνετε πάνω σε κέικ ή cup cakes που έχουν κρυώσει, με ένα μαχαίρι για το βούτυρο ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής.


Γλάσο σοκολάτας για κέικ και μπισκότα 
• 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια 
• 100 γρ. βούτυρο 
• 1 κρόκος αυγού 
• 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση 
Αναμειγνύετε σε μικρό κατσαρολάκι που βάζετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας, το βούτυρο επίσης κομμένο σε κομματάκια, τον κρόκο και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε με πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ρευστό και γυαλιστερό γλάσο. Αλείφετε το κέικ ή τα μπισκότα σας με το γλάσο, όσο είναι ρευστό χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, και το αφήνετε να σφίξει.


Κρέμα σοκολάτας γκανάς (ganache) 
• 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
• 250 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση 
Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Αποσύρετε την κρέμα γάλακτος από τη φωτιά και την αδειάζετε στη σοκολάτα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αφομοιωθεί. Αν θέλετε την ganache πιο ρευστή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο γάλα.Μια σοκολατένια κρέμα που χρησιμοποιήται ως επίστρωση, ως frosting, ως επικάλυψη αλλά και για να φτιάξεις σοκολατάκια!

Προσοχή
Η ποσότητα που θα χρειαστείς από κάθε υλικό εξαρτάται από τη χρήση της γκανάς. Αν πρόκειται να καλύψεις κάποιο κέικ ή τούρτα η αναλογία είναι 1 προς 1 δηλαδή ίσα μέρη σοκολάτας και κρέμας. Για να κάνεις τρουφάκια η αναλογία είναι 2 προς 1 ενώ για πιο αραιή γκανάς για ένα ελαφρύ γλάσο η αναλογία είναι 1 προς 2.




Γλάσο ρουαγιάλ 
3 ασπράδια αυγών 
• 675 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινησμένη 
• 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση 
Ετοιμάζετε το γλάσο ρουαγιάλ χτυπώντας τα ασπράδια με τη ζάχαρη και προσθέτοντας κατόπιν το χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν δεν χρησιμοποιείτε ωμά αυγά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ασπράδια με μερικές κουταλιές ανθόνερο (να λιώσει η ζάχαρη).

Θυμηθείτε! Aν θέλετε να διακοσμήσετε τα κέικ σας, τη βασιλόπιτα ή τα μπισκότα με κάποιο χριστουγεννιάτικο ζαχαρωτό, θα πρέπει να το κολλήσετε στο γλάσο πριν αυτό κρυώσει εντελώς και σφίξει.

πηγη:icookgreek.com/tlife.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου