Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Το λουκούμι:Η ιστορία του και πως θα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα σπιτικά λουκούμια!!


Είπαμε, μετά από απαίτηση των αναγνωστών μας, να κάνουμε την αρχή της στήλης γνωρίζοντάς σας το λουκουμάκι... Έτσι! Για να σας τρατάρουμε ένα γλυκάκι για τα καλορίζικα!!!

Το λουκούμι είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Ανατολής. Ονομάζεται rahat hulkum και από εκεί με παραφθορά έχουμε την ελληνική λέξη λουκούμι και κάνει την εμφάνισή του στην Ανατολή τον 15ο Αιώνα.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται τον 19ο Αιώνα. Τα βασικά υλικά, βράζουν σε μπακιρένια καζάνια και σήμερα είναι ένα μείγμα γλυκόζης, φρουκτόζης και ζάχαρης ειδικά επεξεργασμένα. Όμως υπάρχουν, και κάποιες ιδιαιτερότητες στην παρασκευή οπότε μας δίνουν πιο ονομαστά προϊόντα.


Τα φημισμένα λουκούμια της Σύρου, ξεκινούν να παρασκευάζονται το 1832. Την τέχνη, την έφεραν στο νησί τεχνίτες πρόσφυγες από τη Χίο.
Τόσο σημαντική είναι η παραγωγή λουκουμιών στη Σύρο ώστε το 1942 ιδρύεται ο πρώτος επίσημος σύνδεσμος με προστάτιδα την Αγ. Γλυκερία. Αργότερα. όμως, γίνεται προστάτης ο Άγ. Αθανάσιος λόγω της πηγής που υπάρχει στην Άνω Σύρο με την ίδια ονομασία.
Μέχρι σήμερα, η Σύρος, κρατάει τον τίτλο της βασίλισσας των λουκουμιών.

Άλλο, φημισμένο, λουκουμάκι είναι ο ακανές Σερρών. Μέσα στα βασικά υλικά του λουκουμιού, χρησιμοποιούν και το φρέσκο βούτυρο. 

Η Κομοτηνή, έχει να μας επιδείξει και αυτή το δικό της λουκουμάκι, σουτζούκ-λουκούμι, γεμιστό με καρύδια ή με διάφορες γεύσεις και είδη ξηρών καρπών. Όπως επίσης, και η Πελοπόννησος το αρωματικό λουκουμάκι της Πάτρας με άρωμα, γεύση και χρώμα τριαντάφυλλου.

Το λουκουμάκι είτε σε μεγάλο τετράγωνο σχήμα είτε σε μπουκίτσα, σε ότι γεύση, χρώμα και άρωμα κι αν είναι, τρώγεται πάντα ευχάριστα είτε σερβιρισμένο μαζί με ένα ελληνικό καφεδάκι και κρύο νερό είτε ανάμεσα σε μπισκότα σαν σάντουιτς!!

Εσείς πιο λουκουμάκι προτιμάτε; 

Φτιάξτε μόνοι σας υπέροχα λουκούμια!!!

Το λουκούμι είναι γλύκισμα μπουκιά που φτιάχνεται μαγειρεύοντας ένα μίγμα σιροπιού, ζάχαρης και κορν φλάουρ, πολύ αργά για αρκετές ώρες. Χύνεται και αφήνεται να κρυώσει, στη συνέχεια κόβεται και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.
Οι γεύσεις ποικίλουν αλλά οι κυριότερες είναι το ροδόνερο και η μαστίχα.

Υλικά

(για 850γρ.λουκούμια)

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

200 γρ. νισεστές
Μαστίχα ή ροδόνερο, ξινό
100 γρ. άχνη ζάχαρη
Σημείωση: Με το χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργούμαι τα διάφορα χρώματα

Εκτέλεση


-Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.
-Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
-Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.
-Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο ή μαστίχα.
-Το αφήνουμε να κρυώσει για 24ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


πηγη:vimaorthodoxias.gr

























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου