Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Γαρίδες φούρνου



Οι γαρίδες έχουν εύγευστο κρέας, το οποίο είναι περιζήτητο και πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ αποτελεί και πηγή χοληστερόλης.Τρώγονται βραστές και το κρέας τους γίνεται κόκκινο όταν ψηθεί. Υπάρχουν διάφορες συνταγές με γαρίδες, με συνηθέστερο το απλό βράσιμο που σερβίρονται με λαδολέμονο ή μαγιονέζα. Από το ζωμό των γαρίδων μπορεί επίσης και να παρασκευαστεί εξαιρετικό πιλάφι. Σε πολλά εστιατόρια σερβίρεται και γαριδοσαλάτα. Στις ασιατικές χώρες τρώγεται ως σούπα. Η ομοιότητα στο σχήμα του γνωστού παιδικού εδέσματος με το θαλασσινό, έδωσε την ονομασία γαριδάκια στο προϊόν αυτό.(el.wikipedia.org)

Δοκιμάστε αυτή τη νηστίσιμη και όχι μόνο πολίτικη συνταγή.
Υλικά
15-20 γαρίδες μεγαλες καθαρισμενες

1 φλυτζάνι του καφε ελαιόλαδο
1 κουτ, του γλυλου μπουκοβο (pul biber)
Δενδρολίβανο φρέσκο 2 μεγάλα κλωνάρια κομμένα στη μέση
1 ποτηρι του κρασιου λευκό κρασι ανακατωμενο με ενα κουταλακι του γλυκου μουσταρδα καυτερη.
Χυμος ενος λεμονιου
Αλάτι - πιπέρι
Νερό 4-5 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε με την ουρά τους, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα ταψί η πυρεξ η ακομη και σε ενα μεγαλο foil αλουμινιου βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό, μπούκοβο, το δενδρολίβανο, το χυμο λεμονιου το αλάτι και το πιπέρι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 10 λεπτά για να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε περίπου 12 - 15 λεπτά, να πάρουν χρώμα ροζ. Τις περιχύνουμε με το λευκό κρασι και τις ανακατεύουμε καλά. 


Κλείνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέσα στον φούρνο.
Σερβίρουμε με γαρνιτουρα της αρεσκειας μας η ακομη και σκετες με το απαραιτητο ουζο!


πηγη:ΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ




1 σχόλιο: