Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το τυρί και η ιστορία του

  No comments    
categories: 

Η ιστορία του τυριού αρχίζει πριν χιλιάδες χρόνια όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εξημερώνουν τα πρώτα μηρυκαστικά.

Στον Ελλαδικό χώρο η πρώτη μαρτυρία για τη διατροφή με γάλα γίνεται στη μυθολογία όταν ο Δίας τρεφόταν με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια.


Ο Όμηρος κάνει αναφορά για τον τυροκόμο Πολύφημο στην Οδύσσεια και κάνει περιγραφή των τυριών που ωρίμαζαν στην σπηλιά του επίσης αναφέρει τον "αίγιον τυρόν" δηλαδή το κατσικίσιο τυρί.


Κατά την αρχαιότητα ο Αριστοτέλης δίνει την πρώτη συνταγή για την παρασκευή τυριού. Όμως και στην τραγωδία και την κωμωδία γίνεται αναφορά σε συνταγές για τυροκόμηση. Κατά την αρχαιότητα το τυρί ήταν βασικό διατροφικό στοιχείο στη διατροφή των στρατιωτών.

Την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είχε πια επεκταθεί η τυροκομία στον Ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για είδη τυριών, το βλάχικο τυρί και τις μυζήθρες, που τρώγονταν βασικά από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Σε αναφορές περιηγητών διαβάζουμε πως η Κρήτη υπήρξε όπως και σήμερα μια σπουδαία παραγωγός τυριού ενώ τα Χανιά ονομάζονταν "Τυρόπολις".


Κατά την Τουρκοκρατία η τέχνη της τυροκομίας συνεχίστηκε.Στο τέλος του 19ου αιώνα το τότε νεοσύστατο Ελληνικό κράτος βλέποντας το σημαντικό ρόλο της τυροκομίας αποφασίζει η τότε κυβέρνηση να διδαχτούν οι νέοι που το επιθυμούσαν την τέχνη της τυροκομίας.

Γι΄αυτό το λόγο καλούν από το εξωτερικό έναν μεγάλο τυροκόμο της εποχής τον Ραϋμόνδο Δημητριάδη ώστε να συμβάλει με τις γνώσεις του στην εκμάθηση αυτής της τέχνης.

Αργότερα το 1920 ιδρύεται η Ανώτερη Γεωπονική Σχολή Αθηνών όπου εκεί πλέον διδάσκεται σε ποιο ανώτερο επίπεδο και πιο οργανωμένα η τέχνη του τυριού.
Ας κοιτάξουμε όμως από που προέρχεται η λέξη τυρί που ονομάζεται και "τύρος". Η ονομασία έχει τη ρίζα της στο ρήμα τορέω που σημαίνει τρυπώ και ίσως να αφορά τις τρύπες που έχουν τα τυριά. Άλλη εκδοχή είναι ότι το ρήμα τορεύω είναι αυτό που έχει δώσει την ονομασία και σημαίνει καλουπώνω επειδή πολλά τυριά χρειάζεται να φτιαχτούν σε καλούπι.

Το τυρί είναι ένα προϊόν που προέρχεται από τις στερεές ουσίες του γάλακτος οι οποίες συγκεντρώνονται με κάποια τεχνική μέθοδο. Με τα χρόνια αναπτύχθηκαν πιο σύγχρονες μέθοδοι που βελτίωσαν τα παλαιότερα είδη τυριών και δημιουργήθηκαν και νεότερα.

Σε άλλο αφιέρωμα μας θα αναφερθούμε στα είδη των Ελληνικών τυριών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου